Julen er en høytid som mange også gruer seg til

Julen er en høytid som mange også gruer seg til

Kanskje du har mistet en du er glad i og som du savner ekstra mye nå som vi skal kose oss i hele desember med venner og familie? Eller kanskje du er midt i et samlivsbrudd eller du er nyskilt?

Lever du i "en nyetablert og moderne familie med dine og mine barn og ekser" og kjenner hvordan relasjonsstresset kan røske i deg når du minst venter det eller trenger det i forhold til deadlines på jobben eller når du endelig skal få ha litt alenetid med kjæresten din? Kanskje barna har "vokst ut av redet" og du må på en måte starte livet ditt på nytt og ha en plan, som du kanskje ikke har tenkt på? Eller kanskje du eller en som står deg nær har blitt syk? Mange opplever også krevende omstillinger på jobben eller møter en annen type utfordring.

Alt dette kan gjøre at livet føles vanskelig og du kan oppleve at hverdagen blir tung og du tappes sakte men sikkert for energi. Det å bære på for mye "negativt stress" eller på en stor sorg, som du kanskje skammer deg over at du ikke takler bedre, særlig ikke nå som vi egentlig skal føle juleglede og samhold med alle: venner, familie og kollegaer på julebord og uendelig mange julearrangementer, ja så kan dette være med på å få deg til å føle at du ikke er 'bra nok".

For deg som kjenner deg igjen, så kan det oppleves at du har mistet kontrollen over ditt eget liv og dagene går i ett - og usikkerheten og vonde følelser kan være overveldende. Kanskje blir du veldig sliten og trist - og i tillegg må du foreta justeringer i hverdagen som gjør at livet ikke blir som forventet? Det kan være en tøff prosess. For hvordan skal man takle tilværelsen når energikontoen tømmes og livet snus på hodet? Og hvordan skal man stake ut kursen videre?

I den vanskelige fasen kan det være ekstremt tøft å se fremover og bevare håpet om at livet en dag skal bli bedre. Men for de aller fleste, er det mulig at noe kan bli bedre. For mange kan mye bli bedre. Og her er den gode nyheten: Vi kan selv spille en aktiv rolle. Ved å være oss bevisst på hvordan tanker, følelser og den fysiske kroppen påvirkes av hverandre, og ved å være oss bevisst hvordan måten vi snakker til oss selv på og hvordan måten vi tenker påvirker hvordan vi har det, kan vi skape en god hverdag, selv når livet er vanskelig. For heldigvis er vi mennesker mestringsdyktige, overlevelsesdyktige og tilpasningsdyktige, langt utover det vi utgangspunktet kanskje tror er mulig. Og akkurat den tanken synes jeg det er viktig å dele med andre.

Jeg vet også at kampen mot ulike livsutfordringer og sykdom ofte er en stille kamp. En kamp som er tøff å kjempe og som nesten ingen ser eller hører: For i motgang kjemper vi ofte i det skjulte; bak en lukket dør eller på et sykehus. I moderselskapet vårt, som eier Livslyst & Motivasjon Senteret, LivslystMagasinet og LivslystStudioet: Livslyst & Motivasjon AS, så har vi en grunnfilosofi om at vi ser alle mennesker og møter dem med et smil. Vi heier på dem, når de gjør framgang. Og vi gir dem applaus.

Vi tror nemlig at uansett hvor vondt, vanskelig eller krevende livet er, så er det en ting vi mennesker ikke kan bli frarøvd: Nemlig muligheten til å selv bestemme hvordan vi skal forholde oss til det som skjer rundt oss. Vi kan ikke alltid kontrollere det som skjer med oss, men hvordan vi responderer på det som skjer, det kan vi kontrollere. I det ligger mange muligheter til vekst, tilpasning, mestring og utvikling – som igjen kan gi deg en hverdag med mindre stress og mer livslyst.

Jeg har alltid hatt stor respekt, empati og beundring for mennesker som forholder seg til ulike former for utfordringer – og jeg kaller dem for samfunnets ”usynlige hverdagshelter- og heltinner”. Derfor vil jeg si til deg som kjemper: Jeg ser deg! Og jeg beundrer deg. Din evne til å mestre motgang kan ingen ta fra deg. Vit at du ikke er alene!

Livslyst-juleklem
Rebekka Nøkling/Redaktøren

Dersom du ønsker konkrete råd og livsmestringsverktøy, for å oppnå en personlig vekst som skaper positive endringer, så er du velkommen til oss i www.livslystsenteret.no. Her tilbyr vi bl.a. personlig coaching og mental trening - og et bredt spekter av foredrag og kurs innenfor positiv selvutvikling, livslyst, stressmestring, motivasjon, relasjonsbygging, teambuilding, forebygging, mestring av angst og mestring av endringsprosesser/omstillinger på jobb

Du kan også kontakte oss på e-post: post@livslystogmotivasjon.no – så vil vi svare på spørsmål og hjelpe deg videre.

Nå er det førjulstid igjen – og tid for julebakst!

Nå er det førjulstid igjen – og tid for julebakst!

Blodsukkerbalansen - en ny LIVSLYST-helseserie for deg!

Blodsukkerbalansen - en ny LIVSLYST-helseserie for deg!