Perlen i Det indiske hav – en reiseopplevelse du ikke vil gå glipp av!

Perlen i Det indiske hav – en reiseopplevelse du ikke vil gå glipp av!

Kun 31 kilometer fra India ligger den dråpeformete øya. Det tropiske klimaet med en konstant sommertemperatur, gjennom hele året, gjør Sri Lanka til en ideell helårsdestinasjon. Her kan du oppleve hvite strender, bo i jungelen, bli med på spennende elefantsafari, få nye smaksopplevelser, besøke overraskende mange kulturskatter og gå i Buddhas fotspor!

(Foto og tekst: Rebekka Nøkling/LivslystMagasinet)

Eventyrreisen starter på Gardemoen og første etappe er flyreisen til Qatar
. Flyet er større enn vi er vant til, med sine 10 seter på hver rad. Flyvertinnene ser ut som flyvertinner gjorde på 50-tallet, med sine vinrøde hatter og formsydde drakter som strammer litt over bakenden, men som går tekkelig ned til knærne. Hvert sete har sin egen filmskjerm med de nyeste filmene, og vi legger merke til at kvaliteten på skjermen, benplassen og gratisserveringen av vin, juice og brus egentlig får oss til å føle at vi reiser businessklasse. Men dette er vanlig økonomiklasse med Qatar Airways til Doha, med en flyplass hvor du kan kjøpe gullbarer mens du venter på å ta neste fly. 

Vår buddhistiske sjåfør, Udaya Kumara, kjører oss trygt gjennom Sri Lanka, mellom alle tuk-tukene og bilene.

Vår buddhistiske sjåfør, Udaya Kumara, kjører oss trygt gjennom Sri Lanka, mellom alle tuk-tukene og bilene.

Reisen fortsetter til Colombo, hovedstaden på Sri Lanka. Vi blir møtt av vår private sjåfør, Udaya Kumara, fra Barberyn Reef Ayurveda Resort. Han er trebarnsfar og buddhist – og tydelig stolt av øya, hvor hans familie har levd i generasjoner. Landet har en lang historie om hvordan buddhister, muslimer, hinduer og katolikker har levd tett sammen. Det forkarer også hvorfor vi ser så mange templer, statuer av Buddha, kirker og moskeer side om side.

Vi ankommer dagen etter nasjonaldagen, og ser fortsatt pynten fra feiringen av Sri Lanka, som i 2020 har vært republikk i 72 år. Kolonitiden på Sri Lanka startet med at portugiserne kom på 1500- tallet, etterfulgt av hollenderne på 1600-tallet og til slutt kom engelskmennene på 1800-tallet. Derfor kjører alle bilene og tuk-tukene fortsatt på venstre side.

Kumara forteller oss at verdens første kvinnelige statsminister, Sirimavo Bandaranaike, ble valgt på Sri Lanka i 1960. Vi tenker at det burde vi egentlig ha visst. Men det er mye vi ikke vet om dette landet som ligger som en dråpeformet øy like sør for India i Det indiske hav. Det er kun en passasje på 31 kilometer som skiller Sri Lanka fra India. 

Kun 31 kilometer fra India ligger den dråpeformete øya. Det tropiske klimaet med en konstant sommertemperatur gjennom hele året gjør Sri Lanka til en ideell helårsdestinasjon.

Kun 31 kilometer fra India ligger den dråpeformete øya. Det tropiske klimaet med en konstant sommertemperatur gjennom hele året gjør Sri Lanka til en ideell helårsdestinasjon.

Sjåføren stopper plutselig opp og vi kjenner varmen som slår mot oss, i kontrast til den nedkjølte aircondionluften i bilen. Gjennomsnittstemperaturen på Sri Lanka er 28 grader hele året rundt og er derfor en ideell helårsdestinasjon. Kanskje det er noe av grunnen til at denne øya ble kåret av Lonely Planet som verdens beste land å besøke i 2019.

Vår privatsjåfør, Udaya Kumara, fra Barberyn Reef Ayurveda Resort sørger for at vi får smaksprøver på veien.

Vår privatsjåfør, Udaya Kumara, fra Barberyn Reef Ayurveda Resort sørger for at vi får smaksprøver på veien.

Kumar tar oss med til en bod som ligger i skyggen av palmene, og vi lurer på hvorfor han valgte akkurat denne. Vi har allerede rukket å se hundrevis av tilsvarende boder, som perler på en snor langs med veien. De er rett og slett små private butikker, hvor det selges cashewnøtter, avokadoer, chili og ulike urter. Det er et uendelig utvalg og vi får vite at du kan få 30 forskjellige mangotyper om du vil! Så det er lett å forstå at frukt og grønt er landets største eksportvare. I tillegg er det selvsagt den berømte Seylon teen og ikke minst den verdensberømte kanelen, to varer som var blant kolonitidens viktigste handelsvarer som ble fraktet til Europa.

Vi er klare for å teste en smaksprøve, men først blir vi vist rekker av miniatyr ananastrær, som ser ut som små eksotiske juletrær. Og ja, på disse vokser det miniananaser som kun er en fjerdedel av størrelsen vi er vant til å se hjemme i de norske butikkene.

Mennene som eier boden er bønder, som de fleste av de 21 millioner srilankerne som bor på denne «perlen i Det indiske hav» er. De er tydelig stolte av sitt butikkvindu ut mot veien og tilbyr oss en provisorisk vask hvor vi kan vaske hendene, mens de skjærer opp frukten og serverer den elegant på et blikkfat. I det den varme, søte saften fyller munnen, skjønner vi at dette bokstavelig talt er smaken av et ekte paradis, hvor akkurat disse ananasbitene er det beste vi noensinne har smakt. Og dette er bare begynnelsen på alt vi skal få smake på denne turen.

Ferden går videre på landeveien som skal ta oss innover til jungelen, og vi dupper av litt, før sjåføren vekker oss og sier at lunsjen er klar. Vi åpner øynene og ser på en stor vakker innsjø, ved et fjell som ser ut som et elefanthode, med en stor hvit Buddha på toppen. Et bord, helt nede ved vannet, venter på oss. Her har også fem skilpadder tatt seg en formiddagslur på grenen som dypper dovent ned i det avkjølende vannet.

IMG_0123.JPG

Vår sjåfør som nå egentlig har blitt vår personlige reiseguide, forteller at det var en konge som lagde denne innsjøen for hundrevis av år siden. Samtidig som den gule krydrete risretten med kylling blir servert, får vi høre at 70% av singaleserne er buddhister.

Noe av grunnen skyldes kanskje kjærlighetslivet til Buddha, som først ble født som Siddharta Gautama (trolig 563–483 f.Kr.). Han var opprinnelig en rik indisk prins, før han fant sin egen vei og fikk ærestittelen Buddha, som på sanskrit betyr «den oppvåknede». Ifølge buddhismen innså han hvordan alt henger sammen og fant en metode, eller rettere sagt en livsfilosofi, for å kunne gjøre slutt på lidelsen i tilværelsen og oppnå nirvana.

Det vi syntes var like morsomme historiefakta fra vår nye venn, var at han giftet seg av kjærlighet. Og det er her vi velger en personlig tolkning av hvorfor Buddha fikk et så nært forhold til akkurat denne øya. Hans utkårede var en svært vakker, men også veldig klok prinsesse, fra nettopp det som i dag er: Sri Lanka! 

IMG_0138.JPG

Det er på tide å sette seg inn i bilen igjen, men en Kobra utfører sin fascinerende slangedans rett foran oss, til tonene fra en fløytespillende singaleser, som snart henter frem en enda større slange.

Det minner oss på at vi nærmer oss den delen av reisen hvor vi må hente frem ”vår indre Tarzan og Jane”. Det tropiske regnklimaet gjør Sri Lanka til en grønn og frodig øy. Jungelen er stor med sine 10 nasjonalparker – hvor ca 6000 elefanter lever lykkelig.

Neste stopp blir derfor Hurulu Eco Park, hvor en åpen jeep venter, for å ta oss med på reisens elefantsafari! Vi blir plassert bak i bilen, mens reiseguiden vår sitter foran med en ung sjåfør som garanterer at vi snart vil få se de største, men også helt nyfødte elefantene.

IMG_0175.JPG

Det lover godt, samtidig som vi føler at bilen er litt åpen og ubeskyttet, særlig når han bråbremser og hopper ut av jeepen ved et lite tempel – for å be om at dette skal bli en trygg safaritur inn i jungelen.

Mens vi venter på elefantene kommer det flere vakre påfugler spaserende mot oss, apene leker i trærne og en stor hvit ørn sitter nesten urørlig og ser på oss på nært hold.

Så skjer det: De kommer marsjerende, en hel flokk med elefanter. De stopper ikke opp, men kommer helt frem til jeepen, slik at vi kan kjenne den varme elefantpusten som dirrer i luften. Så begynner de rytmisk å stampe i bakken med elefantføttene og bilen rister lett. Heldigvis er de ikke sinte.

På Sri Lanka finnes det 10 nasjonalparker med 6000 elefanter og vi fikk møte noen av dem i Hurulu Eco Park.

På Sri Lanka finnes det 10 nasjonalparker med 6000 elefanter og vi fikk møte noen av dem i Hurulu Eco Park.

IMG_0304.JPG

Vi blir vitne til hvordan en mammaelefant lærer sin lille Dumbo elefantunge en genial teknikk: Ved å sparke løs plantene med foten, så klarer snabelen å feie disse opp og forme dem om til en gressball. Etterfulgt av en liten buebevegelse med snabelen, så voosj kommer maten inn i munnen. Dumbo mister litt gress og får det ikke helt til, men elefantmammaen viser stor tålmodighet og mater den lille innimellom, som en slags trøst.

Det er helt eventyrlig å være så nærme disse praktfulle dyrene, i denne vakre økologiske nasjonalparken som gjør at de kan leve helt fritt og naturlig. 

Etter denne opplevelsen kjører Kumar oss enda lengre inn i jungelen, til Diyabubula – som omtales på Sri Lanka som en ”Barberyn Art & Jungle Hideaway” . Kunst og jungel i kombinasjon? Ja, det er nettopp det som venter på oss.

Det første vi møter er en enorm skulptur av en hest, og vi skal snart få møte kunstneren selv som skal fortelle om sin visjon med dette stedet.

Kunstneren Laki Senanayake har skapt eventyrstedet Diyabubula ”Barberyn Art & Jungle Hideaway” på Sri Lanka.

Kunstneren Laki Senanayake har skapt eventyrstedet Diyabubula ”Barberyn Art & Jungle Hideaway” på Sri Lanka.

Sepalika Senanayake er niesen til den kjente kunstneren Laki og ønsker oss velkommen.

Sepalika Senanayake er niesen til den kjente kunstneren Laki og ønsker oss velkommen.

Ved hotellinngangen står Sepalika Senanayake og hilser oss velkommen med blomster og “Ayubowan” (Red. anm. tilsvarende “Namaste” hilsningen man gjør i India). Ved siden av henne står to unge menn i saronger, klare for å servere oss forfriskende iste.

Solen har gått ned og tropenatten lyses opp av stjernehimmelen. Vi blir ført gjennom resepsjonen som er utsmykket med vakre malerier i gnistrende farger. Senanayake følger oss videre over broer til vi kommer til vår egen vannvilla. Her får du nemlig ikke et vanlig hotellrom, men et helt lite hus – med soverom høyt oppe i trærne.

Idet vi kommer inn i vannvillaen blir vi målløse. Bak sengen er hele veggen dekorert med et enormt maleri av dansene mennesker og i taket henger en skulpturell lampe i gull. Fra sengen ser du rett ut på en privat terrasse, og de store vinduene gjør at vi får følelsen av at barndomsdrømmen om å bo i en hytte i trærne har blitt realisert i dette øyeblikket.

På Diyabubula ”Barberyn Art & Jungle Hideaway” får du ikke et vanlig hotellrom, men en egen stor vannvilla – med soverom høyt oppe i trærne blant apekattene og fuglene i jungelen.

På Diyabubula ”Barberyn Art & Jungle Hideaway” får du ikke et vanlig hotellrom, men en egen stor vannvilla – med soverom høyt oppe i trærne blant apekattene og fuglene i jungelen.

Diyabubula ”Barberyn Art & Jungle Hideaway” gir deg muligheten til å oppleve jungelen og dyrelivet på nært hold. Hver vannvilla har private uteområder, med husker hvor du kan sitte å gynge eller meditere om du vil.

Diyabubula ”Barberyn Art & Jungle Hideaway” gir deg muligheten til å oppleve jungelen og dyrelivet på nært hold. Hver vannvilla har private uteområder, med husker hvor du kan sitte å gynge eller meditere om du vil.

Middagen blir servert i en egen vannvilla, hvor hotellets restaurant ligger. Levende lys og vakre blomster setter en romantisk ramme rundt vår første middag på Sri Lanka.

Smaken av krydder og friske fruktjuicer balanserer i ganen vår – og vi blir servert den ene lekre retten etter den andre. Maten smaker ikke indisk, men har noe helt eget ved seg: en blanding av ulike løksmaker, chili, en hint av sitrus og kanel. Helt utsøkt og vi er helt salige når vi tusler hjem til vannvillaen vår med lommelykter gjennom jungelen for å legge oss.

IMG_0393.jpg

I soverommet har sarongguttene satt opp myggnettingen over sengen vår. Vi pusser tennene og oppdager enda mer kunst på badet. Snart er vi på vei inn i drømmeland, men plutselig dunker det på verandadøren og vi skvetter til. Men det er bare en liten apekatt som titter nysgjerrig inn på oss. Vi ler og føler oss virkelig som Tarzan og Jane i jungelen – helt naturlig som om vi ikke har gjort noe annet – kun et døgn etter at vi forlot Norge og vinteren på den andre siden av jordkloden.  

IMG_0724.jpg
Maten på Sri Lanka kjennetegnes ved en blanding av ulike løksmaker, chili, en hint av sitrus og kanel.

Maten på Sri Lanka kjennetegnes ved en blanding av ulike løksmaker, chili, en hint av sitrus og kanel.

IMG_0404.jpg

Neste dag velger vi en singalesisk frokost. Osman Andrew Papalie, som er daglig leder, holder oss med selskap og forklarer hvordan denne kokosretten skal spises med både linser og helt til slutt med en søt fruktblanding som er krydret med kanel.

Vi deler stolt vår nye kunnskap om de fem levereglene vi har lært at buddhistene sier til seg selv, hver morgen, før de forlater hjemmet og drar ut på skole eller jobb – og ber ham om å gi oss en tilbakemelding på om vi har husket dem korrekt. Han smiler og forteller oss at hans foreldre: en muslimsk mor og en katolsk far fant hverandre i kjærligheten. Dette gjorde at han vokste opp med en blanding av de to kulturene, men at han også kjenner til de buddhistiske levereglene – som handler mer om å ta et personlig livsvalg: unngå å fokusere på lidelse, ikke tro blindt på hva som helst, men velg heller å vise respekt til alt og alle – enten det er dyr, planter eller andre mennesker.

Vi forstår at Sri Lanka er et land med stor toleranse, også når det gjelder de ulike religionene og tradisjonene – og at resten av verden kanskje har noe å lære om hvordan man kan gjennomføre en vellykket integrering i praksis. 

Sigiriya eller «The Lion Rock» kalles ofte for det åttende underverk, og ligger på UNESCOs verdensarvliste.

Sigiriya eller «The Lion Rock» kalles ofte for det åttende underverk, og ligger på UNESCOs verdensarvliste.

IMG_0497.JPG

Etter frokosten står Sigiriya, «The Lion Rock», på sightseeing agendaen vår.

Dette verdenshistoriske monumentet, som ofte kalles for det åttende underverk, ligger i Mathale-distriktet på Sri Lanka.

Ifølge den srilankanske historien skapte kong Kashyapa (477 - 495 e.Kr.) dette pallasset på toppen av «løvenes stein», for å gjemme seg fra brorens angrep – etter at han stjal tronen fra ham.

Kongen bygde palasset sitt helt øverst på toppen av denne megasteinen (Red. anm. som egentlig er restene fra toppen av en vulkan).

Byggmessig er alt dette svært avansert og beundret av arkitekter fra hele verden.

IMG_0508.JPG
IMG_0542.JPG
IMG_0789.JPG

Sidene av fjellveggene på veien opp er også dekorert med fargerike fresker av vakre kvinner og gudinner – for å skape følelsen av å være i et paradis. 

På et lite platå, rett før du går opp de siste 400 trappetrinnene, bygde kongen en inngangsport i form av en enorm løve, og i dag er det kun løveføttene som fortsatt er bevart.

IMG_0455.JPG

Pallasset ble etter kongens død et buddhistisk kloster frem til 1300-tallet, slik det også tidligere hadde vært, men da kun i grotter, som du kan se hele veien opp til toppen.

Vi tester ut en eldgammel meditasjonsplass i en av grottene og kjenner på en følelse hvor tiden viskes ut og erstattes av en energi som skaper ro og harmoni i sjelen.

Sigiriya står i dag på UNESCOs verdensarvliste, fordi det er et av de best bevarte eksemplene på gammel byplanlegging. Dette inkluderer også de vakre vannhagene som du kan oppleve i foten av dette magiske fjellet – et monument som ser ut som en stor stein som har blitt sluppet ned midt i jungelen i hjertet av Sri Lanka.

IMG_0448.JPG

Sri Lanka har totalt 8 plasser på UNESCO sin verdensarvliste. Disse er:

  1. Den antikke byen Sigiriya

  2. Den antikke byen Polonnaruwa

  3. Det gyldne tempel i Dambulla

  4. Den eldste delen av byen Galle og dets forsvarsmurer, Galle fort

  5. Den hellige byen Anuradhapura

  6. Den hellige byen Kandy

  7. Central Highlands i Sri Lanka

  8. Sinharaja Forest Reserve

Fornøyde etter utflukten, kommer vi tilbake til Diyabubula. Papalie lovet oss ved frokosten at vi skulle få møte kunstneren Laki Senanayake personlig – som har skapt dette eventyrstedet. Han står i inngangen og sier høflig at kunstneren venter på oss allerede, så vi rekker ikke å skifte.

Osman Andrew Papalie er daglig leder på Diyabubula ”Barberyn Art & Jungle Hideaway”. Han møter oss åpent med den velkjente senigalske vennligheten og lærer oss mye om Sri Lanka sin kulturelle historie.

Osman Andrew Papalie er daglig leder på Diyabubula ”Barberyn Art & Jungle Hideaway”. Han møter oss åpent med den velkjente senigalske vennligheten og lærer oss mye om Sri Lanka sin kulturelle historie.

Papalie følger oss til en høy port som er utsmykket med en gulleopard, som om den vokter inngangen til et hemmelig kongerike – hvor jungelens konge bor.

IMG_0636.JPG
IMG_0686.jpg
IMG_0642.jpg

Forventningsfulle går vi videre alene over en bro og blir overrasket av fargerike skulpturer som dukker opp overalt. Fantasidyrene ser så levende ut, der de står og drikker av innsjøen, som omkranser et sølvfarget tre som står midt ute i vannet. En liten gammel kvinne kommer ut av et stort hus, med vakre vannfontener som får leke seg fritt i naturen som nesten vokser seg inn i kunstnerens hjem. 

I hjertet av huset åpner Laki sitt atelie for oss, som viser seg å være det eneste ”apefrie rommet”. Han sitter konsentrert og maler, slik han elsker å gjøre i jungelen sin.

Penslene danser utfordrende i rødt og gult - og formes til figurer som lever sitt eget liv på lerretet under en strålende sol.

Laki titter opp og ansiktet sprekker opp i et stort smil. Han spør om vi også tegner eller maler. Vi nikker litt overrasket, men bekrefter at vi har noen prosjekter på gang. Han ler fornøyd og fortsetter å intervjue oss om våre drømmer. Dette temaet kan han godt, fordi han realiserer sine drømmer hver eneste dag.

Det hele startet da han for omtrent åtti år siden fikk være med sin mor inn i jungelen. Hun var politiker med ansvar for diverse natur- og jordbruksprosjekter på den tropiske øya. Laki var bare 3-4 år, men forelsket seg allerede i jungelen og alle dyrene – og dette skulle prege ham resten av livet.

IMG_0657.JPG

Først begynte han å jobbe for en verdenskjent arkitekt, samtidig som han begynte å male de fargerike fuglene fra jungelen ned på papir. Kunsten ble kjent og stadig flere ønsket å kjøpe hans unike og levende malerier.

Til slutt ble savnet etter den ekte jungelen så stort at han endte opp med denne eiendommen, hvor Diyabubula vannvillaene står på i dag. Dette var i 1971 og jorden hadde begynt å tørke på grunn av det økologiske jordbruket som eksploderte på Sri Lanka.

Laki bestemte seg derfor for å hente jungelen tilbake og anla flere vannhull og små innsjøer – og sakte men sikkert vokste jungelen seg kraftigere, samtidig som dyrelivet kom tilbake for fullt. Drømmekonseptet: ”The Art & Jungle Hideaway” ble en realitet, og eies i dag av Barberyn-kjeden.

Kunstneren og skulpturene kan du finne overalt i jungelen, mens Lakis bilder må sendes rett ut til galleriene, rundt om i hele verden, før apene får tak i dem og ødelegger dem med sine apestreker.

IMG_0645.JPG
IMG_0734.jpg

Etter to netter i vannvillaen vår, et møte med kunstneren og en magisk reise inn i jungelen, så er vi klare for å dra ut til kysten – til de berømte hvite strendene, nærmere spesifisert Barberyn Reef Ayurveda Resort.

Her skal vi bade blant korallene og få oppleve den eldgamle Ayurvediske medisinske behandlingen – som utføres slik den har blitt gjort i 6000 år. Ryktene sier at maten også skal være en del av behandlingen og den berømte urtehagen vil sørge for å styrke både kropp og sjel, sammen med massasje og akupunktur.

Vi er spente, litt skeptiske, men åpne for å møte Østens visdom med respekt. Følg med i vår neste artikkel, som kommer snart i LivslystMagasinet, og bli med på reisen videre!

MER INFORMASJON OM:

Bjørg Thorhallsdottir deler sine personlige historier om kunsten, livet og om det å leve "her og nå"!

Bjørg Thorhallsdottir deler sine personlige historier om kunsten, livet og om det å leve "her og nå"!

Praktiser medfølelse – for andre og deg selv – i disse coronavirus tider!

Praktiser medfølelse – for andre og deg selv – i disse coronavirus tider!