Praktiser medfølelse – for andre og deg selv – i disse coronavirus tider!

Praktiser medfølelse – for andre og deg selv – i disse coronavirus tider!

Våg å ta mer kontroll over ditt eget liv og din egen helse. Begynn gjerne med mental trening i disse uvanlige virussmittetider og få mindre stress, mindre betennelse i kroppen din og mer godfølelse og energi ved å starte med å praktisere medfølelse – slik som toppforskerne ved Stanford University gjør det. Forskningen på Østens visdom viser nemlig at dette påvirker både helsen og sinnet ditt positivt! Og husk at uansett hvor du er i livet, om du er frisk eller syk, i et forhold eller single, tilfreds eller ulykkelig, ja så har du muligheten til selv å bestemme hvordan du skal forholde deg til de som er rundt deg og alt annet som skjer på livets vei.

Rebekka Nøkling er grunnleggeren og partner/eier av Livslyst & Motivasjon AS, som eier Livslyst & Motivasjon Senteret, LivslystMagasinet og LivslystStudioet. Hun jobber som coach, mental trener, kurs- og utdanningsleder, medisinsk og terapeu…

Rebekka Nøkling er grunnleggeren og partner/eier av Livslyst & Motivasjon AS, som eier Livslyst & Motivasjon Senteret, LivslystMagasinet og LivslystStudioet. Hun jobber som coach, mental trener, kurs- og utdanningsleder, medisinsk og terapeutisk yogainstruktør og parterapeut. Rebekka er en profilert podcastprogramleder og foredragsholder. Hun er også helsejournalist med genforskningsbakgrunn, og bl.a. kjent fra flere helseserier i Tara – Norges største kvinnemagasin. I tillegg underviser Rebekka medisinstudenter på en høyskole og hun er rektor og utdanningsansvarlig på mPOWER Academy AS – som har som mål å få flere til å bli “kronisk friske” i samfunnet vårt. Les mer om Rebekkas bakgrunn her

Rebekkas råd til deg som vil komme i gang med mental trening:
Stadig flere internasjonale forskningsresultater viser at du kan trene deg opp mentalt, både til å mestre motgang bedre og til å tenke nye og gode tanker. Og som første skritt vil jeg anbefale deg å begynne å praktisere mer medfølelse ovenfor andre. Neste skritt er å gi deg selv selvmedfølelse – for begge deler har vist seg å ha en positiv helseeffekt. Men det er viktig ikke å blande dette med medlidenhet og selvmedlidenhet – og som har helt motsatt effekt – for det gir deg bare mer stress og uheldige betennelsesreaksjoner i kroppen din.

Som mennesker, vil vi uunngåelig møte lidelse på et tidspunkt i våre liv. Men derfor hevder forskerne at vi har utviklet sosiale mekanismer for å lindre den smerten, og det er nettopp: medfølelse. Og det er ikke bare den som mottar medfølelse som får det bedre. Forskningsresultatene har vist at det å oppleve medfølelse for andre og hjelpe andre kan gi oss en enorm mental og fysisk velvære og overraskende god helseeffekt.

Østens visdom møter Vestens (gen)teknologi. Dette er grunnen til at Standford University har opprettet et eget «medfølelsessenter», under det medisinske fakultet: The Center for Compassion and Altruism Research and Education (CCARE)hvor de blant annet samarbeider tett med Dalai Lama og flere tibetanske munker, som deler sin unike kunnskapserfaring med hjerne-, medisin-, psykologi- og økonomiforskningsmiljøene. Her foredler forskerne gammel østlig visdom til praktiske stressmestringsverktøy og medisinske yoga- og pusteøvelser. Dette gjøres ved hjelp av vestlig (gen)teknologi og vitenskapelige metoder som gjør det mulig å måle effekten av de tusenår bevarte østlige øvelsene på: hjernen, cellene, genuttrykket, hormonbalansen og immunforsvaret. 

I følge forskerne på Standford så defineres medfølelse som en prosess som utfolder seg i respons til lidelse. Jeg liker å dele dette opp i tre trinn som du må gjennomføre 100 % for å få full effekt:

1) Våg å se og konkretiser lidelsen som den andre opplever

2) Lev deg inn i den andres vanskelige situasjon slik at du føler empati (og bruk gjerne egne og tilsvarende livserfaringer for å kjenne på den andres lidelse eller utfordring)

3) Gå så til en konkret handling for å redusere lidelsen, slik at du aktivt hjelper personen som opplever den spesifikke utfordringen

Det betyr at du først må erkjenne og definere hva lidelsen hos den andre er – som du gjerne kan skrive ned, eller si høyt – og som videre kan gi opphav til tanker og følelser av empati og omtanke for denne personens situasjon. Dette i sin tur vil motivere deg til å utføre en handling for å lindre lidelsen hos den andre personen. Prøv det ut på dine nærmeste i familien, venner, kjæresten og kollegaer. Sammen med Dalai Lama og toppforskerne som er opptatt av å forene kropp og sinn, så lover jeg deg positive ringvirkninger, som gir deg: mindre relasjonsstress, masse godfølelse, ny energi og mer livslyst – både for deg selv og de du viser medfølelse for – helt ned på celle- og gennivå!  

Ser vi nærmere på selvmedfølelse, så er det akkurat det som ordet sier: å tillate deg å kjenne på dine egne lidelser, og så være empatisk mot deg selv og anerkjenne deg selv. Men det betyr ikke at du skal synes synd på deg selv, men ønske å lindre din personlige lidelse som du bærer på, og kanskje har båret på i mange år. 

Mange gjør den feilen at de bare føler selvmedlidenhet og blir passive i hverdagslivet sitt. Dette skiller seg fra selvmedfølelse som oppfordrer til en handling som skal lindre smerten. Forskjellen på medlidenhet og medfølelse er derfor den samme som «å gå fra ord til handling». Og det å endre sitt tankesett og bevissthet er en viktig og konkret handling i seg selv. 

Min erfaring med klienter er at de fleste kvinner er gode på trinn 1 og 2, men da oppstår det lett en vedvarende trøstekultur, uten at noen problemer egentlig blir løst. Tvert imot lidelsen dyrkes og utfordringene eskalerer lett i relasjonen. Menn derimot går ofte rett fra trinn 1 til trinn 3, men da opplever den som får praktisk hjelp at “jeg blir ikke sett og forstått”. Dette fører også til at handlingen mister sin verdi, samtidig som relasjonsstresset øker  – og over lengre tid vil dette ofte ende med resignasjon fra den som prøver å hjelpe. Så det er viktig ikke å jukse og hoppe over noen trinn, for da går du glipp av både helseeffekten og muligheten til å ha en god relasjon.

Resultatene er så overbevisende at stadig flere internasjonale universiteter starter tilsvarende forskningssentre rundt om i verden – og hvor både Nobelprisvinnere og helseaktører er enige om at dette tverrfaglige samarbeidet hvor «Østen møter Vesten» legger et viktig grunnlag for å forebygge stressrelaterte folkesykdommer – og til å skape en helt ny og banebrytende helseomsorg i fremtiden! 

I vårt naboland Sverige har for eksempel Karolinske Universitet og Göran Boll, som grunnla MediYoga (Red anm. som nå også har startet I AM-prosjektet), samarbeidet siden 1997. Og i 2014 kom forskningsresultatene fra dette samarbeidet, som viste at Sverige fikk en helsegevinst for samfunnet på 1 million kroner per ryggpasient – ved at pasientene begynte med terapeutisk yoga og mange av disse dermed slapp kirurgiske inngrep.   

I Norge har vi Professor Fahri Saatcioglu, som til daglig jobber ved Universitetet i Oslo. Han er en internasjonalt anerkjent forsker innenfor molekylærbiologi og kreftforskning. Men de siste tretti årene har han også praktisert yoga og undervist i hvordan du kan oppnå en bedre helse gjennom dette. Professoren har også forsket på dette, og vært aktiv involvert i lovende rehabiliteringsstudier utført på brystkreftpasienter ved Oslo universitetssykehus. Resultatene så langt viser at ulike pusteteknikker og yoga kan ha en oppsiktsvekkende positiv innvirkning på helse og stressmestring. 

PROFESSOREN GIR FØLGENDE TRE RÅD FOR HVORDAN DU KAN BLI EN GOD STRESSMESTER I HVERDAGEN:

Professor Fahri Saatcioglu er en god venn av meg og en viktig kilde og samarbeidspartner for Livslyst & Motivasjon AS. Han jobber til daglig ved Universitetet i Oslo og er en internasjonalt anerkjent forsker innenfor molekylærbiologi og kreftfor…

Professor Fahri Saatcioglu er en god venn av meg og en viktig kilde og samarbeidspartner for Livslyst & Motivasjon AS. Han jobber til daglig ved Universitetet i Oslo og er en internasjonalt anerkjent forsker innenfor molekylærbiologi og kreftforskning. De siste tretti årene har han også praktisert og forsket på yoga og undervist i hvordan du kan oppnå en bedre helse. Les mer her

1. Bli bevisst på at kropp og sinn henger sammen – og dette er en øvelse i seg selv. Merk også at det er pusten som binder dem sammen. Flere og flere forskere i hele verden har tatt dette innover seg, og dette vil garantert påvirke fremtidens helsetilbud og forebyggingstiltak.

2. Lær deg pusteøvelser, meditasjon og yogaøvelser – som er forankret i vitenskapelig forskning. Det gjøres per dags dato tusenvis av forskningsstudier, og det er publisert mer enn 6100 artikler innen fagfeltet som heter integrerende medisin – som kombinerer det beste fra kvalitetssikret moderne medisin og naturlig praksis, ofte omtalt som alternativ eller komplementær oppfølging. Det banebrytende med dette fagfeltet er at «hele mennesket» settes i fokus og at resultatene er like evidensbaserte (vitenskapelig kvalitetssikret) som kravet er i skolemedisinen.

3. Fysisk aktivitet, gode og sunne spisevaner og et godt sosialt nettverk er også viktige livsstilsfaktorer som bør integreres i din livsstilsendring når du begynner med øvelsene i punkt 1 og 2, ovenfor.

Her kan du også få en smakebit fra hans forskning, som ble publisert i 2013.

Så med innsikt fra den integrerte medisinforskningen og ved å forstå at medfølelse og selvmedfølelse faktisk er gode og effektive stressmestringsøvelser og relasjonsøvelser, så kan du jo prøve det ut selv? 

Men husk at medfølelse, både for deg selv og andre, er mer enn å trøste eller sende gode tanker. Så for å oppsummere en gang til, så innebærer det tre ting:
 
1) Se hva den andre (eller du selv) sliter med, 
2) sett deg inn i personens situasjon, 
3) og gjør en konkret handling som kan hjelpe den andre (eller deg selv) til å få det bedre, ved å gjøre noe aktivt for å redusere lidelsen/utfordringen.

Altså, noe helt annet enn å dømme og være kritisk! Prøv derfor å praktisere medfølelse så mye du kan i disse coronavirus tider, hvor vi virkelig trenger å ”løfte hverandre”, heie på vårt helsepersonell og stå sterkere sammen. På denne måten kan du både styrke deg selv og samtidig gi positive ringvirkninger videre og bidra til en bedre helse i befolkningen. Og send oss gjerne din tilbakemelding på hvordan det går – ved å sende oss en e-post: post@livslystogmotivasjon.no  

Relevante artikler: 

Velg om du vil ha medfølelse eller medlidenhet i livet ditt!

Hjernetrim – som både reparerer og gjør deg mer ung og vital – helt ned på gennivå! 

Siste nytt fra yogaforskningen! 

Relevante podcaster: 

Velg om du vil ha medfølelse eller medlidenhet i livet ditt! 

Mental trening som gjør deg ung og vital! 

Livslyst-hilsen Rebekka Nøkling/Redaktør i LivslystMagasinet – som heier på deg!

Perlen i Det indiske hav – en reiseopplevelse du ikke vil gå glipp av!

Perlen i Det indiske hav – en reiseopplevelse du ikke vil gå glipp av!

Bli kronisk frisk uten stress

Bli kronisk frisk uten stress