Bli med til et av verdens ledende Ayurvediske behandlingssteder!

Bli med til et av verdens ledende Ayurvediske behandlingssteder!

Barberyn Reef er et internasjonalt anerkjent Ayurvediske resort. Det ligger sørvest på Sri Lanka, en vakker øy som er kjent for å være ”Perlen i Det indiske hav”. Resorten er omkranset av en hvit strand og vakre korallrev. Dette er stedet hvor du kan hvile, fornye og hente deg inn og nyte den lekre ayurvediske maten, samtidig som du får profesjonell massasje og akupunktur hver eneste dag!

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort.jpg

Etter noen dager i jungelen går eventyrreisen videre og ut til kysten. Sri Lanka har hatt kjente havner og handelssteder siden oldtiden, med handelsskip fra Europa, Midtøsten, Persia, Burma, Thailand, Malaysia, Indonesia og fra andre deler av Sørøst-Asia. I kolonitiden var øya kjent som Ceylon, som i dag er navnet på den verdensberømte teen som dyrkes på Sri Lanka. Nærheten til ekvator og havet gjør at gjennomsnittstemperaturen ligger på behagelige 28 grader gjennom hele året – og derfor er det alltid høysesong for alt du kan drømme om av frukt og grønt! 

Udaya Kumara er vår sjåfør og personlige reiseguide fra Barberyn Reef Ayurveda Resort. Han viser oss alt det spennende Sri Lanka har å by på av lokalkultur og matopplevelser.

Udaya Kumara er vår sjåfør og personlige reiseguide fra Barberyn Reef Ayurveda Resort. Han viser oss alt det spennende Sri Lanka har å by på av lokalkultur og matopplevelser.

Vi kjører gjennom utallige små landsbyer. Det er morsomt å se hvordan hver landsby har spesialisert seg på ulike handelsvarer: et sted selges det bare gamle bildeler, mens en annen landsby er omdannet til et stort 7-dager-i-uken grønnsaksmarked. Den tredje landsbyen viser stolt frem høye tårn av cashewnøtter – og ja, her selges det først og fremst bare nøtter!

Så blir alt grønt igjen, mens palmene suser forbi bilvinduet vårt med klynger av kokosnøtter som ser så tunge ut at vi lurer på om de snart detter ned. Men de fortsetter å svinge kokosvannet lett og bekymringsløst – i en dans under solen som kommer ut av det blå.

Vi beveger oss nedover den tropiske og frodige øya som rommer hele ti nasjonalparker – hvor 6000 elefanter får leve fritt og fredelig. Plutselig dukker det opp en ny liten landsby, hvor timevis av fingerarbeid har blitt til flettede kurver i alle størrelser, farger og former. Stablingen av kurvene er imponerende og fremstår som en kunstform i seg selv – utstilt på den støvete handelsveien som slynger seg gjennom hjertet av Sri Lanka . 

Landet har en lang historie om hvordan buddister, muslimer, hinduer og katolikker lever side om side.  Udaya Kumara, vår sjåfør, forklarer at det er lett å se hvem som bor i de forskjellige landsbyene. I de muslimske tettstedene ser vi flokker med geiter i gatene, hvor billistene og tuk-tukkene må vente tålmodig når dyrene tar seg all verden av tid til å krysse veien. I neste landsby ser vi kyrne som beveger seg fritt mellom salgsbodene med frukt og krydder, og Kumara forklarer at det viser at det bor mange hinduer her. Så kommer vi til en landsby hvor hundene ligger spredt omkring på veiene og sover dovent i varmen – og vi tipper at det bor mange buddhister her. Sjåføren vår, som selv er buddist, ler og nikker bekreftende. Vi bobler over av glede, som om vi har vunnet en konkurranse – mens vi erklærer at Sri Lanka virkelig er et dyreparadis. Templene, statuer av Buddha, kirker og moskeer suser ustanselig forbi bilvinduet. Øynene vil bare ta seg en liten pause fra alle synsinntrykkene, og før vi vet ordet av det, så sovner vi fornøyde i baksetet.

Vi blir vekket av musikk på radioen og Kumara som synger. Vi har kommet frem til Barberyn Reef Ayurveda Resort, hvor vi blir tatt imot av hotelldirektørens smil og den srilankiske hilsenen: “Ayubowan”. Ved siden av ham står resepsjonisten i en knalloransje sarong. Han gir oss nyplukkete blomster og en forfriskende fruktjuice. Denne personlige og hjertevarme velkomsten sjarmerer oss med en gang – og med hver vår lilla stjerneblomst i hånden lar vi sansene våre våkne og ta dette vakre stedet innover oss.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 1.jpg
IMG_0828.jpg
LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 4.jpg

Vi kjenner på en ro som sprer seg til hver eneste celle i kroppen, og før vi har tenkt oss om, så er vi allerede forelsket ved første øyekast.

Hver minste detalj avslører en perfekt balanse mellom funksjonelle løsninger og en harmonisk atmosfære: De hvite sittegruppene hvor du kan nyte den ayurvediske teen med urter fra hagen, og slå av en prat med andre gjester om du vil. Den vakre utskårete trebenken hvor det er rom for frie tanker og nok stillhet til å lese en bok i fred.

Overalt finner du Buddha skulpturer i skjønn harmoni med friske blomster – ved siden av små oppslagstavler som forklarer Buddhas leveregler – for å inspirere de nyankomne gjestene. 

Stresset er helt fraværende i denne oasen som har fokus på naturlig helse i luksuriøse omgivelser. Vi går forbi flere gjester som snakker tysk, engelsk, fransk, japansk, svensk og norsk – og vi vil snart få vite at flere av dem er leger, fysioterapeuter og andre som jobber innen helse fra Vesten. Felles er at de alle går rundt i saronger og skinner forfriskende i ansiktene, de fleste usminket, men likevel strålende. På vei til rommet vårt møter vi en gruppe med kvinner i fargerike sarier – som viser seg å være ayurvediske leger og akupunktører. De er alle på vei inn i den store matsalen for å innta dagens lunsj, som går for å være en veldig viktig del av den medisinske ayurvediske behandlingen. 

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 5.jpg
LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 6.jpg

Stedet er preget av nydelig arkitektur og estetikk. Gullfiskene svømmer i små dammer under palmene. Vakre blomster vokser rundt de små hellelagte veiene som tar deg innover i resorten. De fleste rommene ser utover et svømmebasseng på 50 meter og havet. Overalt sildrer det i rennende vann og vi kan høre bølgene slå inn mot stranden som bare er noen meter unna. 

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 7.jpg

Vårt rom har en utsikt som ville ha vært verdt hele turen! Vi åpner døren til terrassen som vender ut mot Det indiske hav. Den skjermes behagelig av skyggene fra palmene. Vi lukker øynene og kjenner den svale vinden fra korallskjærene som tar med seg dråper av saltvann i luften – som virvles rundt i rommet av takviften.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 8.jpg

Det kribler i kroppen og vi ønsker å kjenne den hvite sanden under tærne og fristelsen til å ta en dukkert i det turkisblåe havet blir nesten uimotståelig. Men vi har fått beskjed om å komme til lunsj, før vi skal møte hver vår ayurvediske lege, så stranden får vente så lenge.

Ayurveda er en medisinsk retning og filosofi, som man kan spore 5000 år tilbake. Ordet ayurveda kommer fra sanskrit og betyr: «læren om livet». Ayurvedisk medisin er en form for folkemedisin med fokus på en holistisk behandling, med opprinnelse i India. Hygiene og medisin var høyt utviklet i oldtidens India, og historiske kilder beretter om velfungerende ayurvediske sykehus allerede for tusenvis av år siden. Behandlingen innenfor denne tradisjonen går ut på å bevare og styrke en form for livsenergi i kroppen, tilsvarende det man kan finne i tradisjonell kinesisk medisin. Ayurveda har siden 1971 vært en del av det offisielle helsetilbudet i India, og siden 2014 har India hatt et eget departement for Ayurveda, Yoga og Naturopati, Unani, Siddha og Homoeopathy (AYUSH).

Barberyn Reef Ayurveda Resort står selv for produksjonen av “medisinen” som gjestene får under oppholdet, og som dyrkes i en egen urtehage på stedet. Innen ayurvedisk medisin anses bruken av hele planteprodukter fremfor isolerte kjemiske stoffer å f…

Barberyn Reef Ayurveda Resort står selv for produksjonen av “medisinen” som gjestene får under oppholdet, og som dyrkes i en egen urtehage på stedet. Innen ayurvedisk medisin anses bruken av hele planteprodukter fremfor isolerte kjemiske stoffer å føre til en større terapeutisk effekt.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 12.jpg

Ayurvedisk medisin er særlig utbredt i India, Sri Lanka og Nepal. Rammene for en 5-årig, standardisert utdannelse i ayurveda ble vedtatt av det indiske parlamentet i 1970. I dag tilbyr mer enn 100 høyskoler studier i tradisjonell ayurvedisk medisin. Den indiske regjeringen støtter forskning og utdannelse innen ayurveda gjennom mange kanaler. Også i USA gir regjeringen forskningsmidler til dette forskningsområdet gjennom The National Center for Complementary and Integrative Health.

I dag er ayurvedisk medisin et av de offisielle medisinske systemene i India og på Sri Lanka. I en rekke land tilbys det ayurvedisk medisinsk behandling i likhet med India, og dette fikk særlig en renessanse på 80-tallet da man i mange land i Europa, i Nord-Amerika og Australia begynte å praktisere systemet. WHOs statistikk viser at 80% av verdens befolkning har dette som sitt primære helsetilbud. 

I Sri Lanka er det flere ayurvediske leger enn leger med en vestlig medisinsk utdannelse. Vårt første møte med denne behandlingsformen, skjer etter lunsjen. Vi får utdelt hver vår engelsktalende lege, som følger oss gjennom hele ukesoppholdet. LivslystMagasinets utsendte er nok litt todelte: journalisten er en knallhard realist og derfor litt skeptisk, mens reisefølget er veldig motivert og vil prøve alt. Vi blir til slutt enige om å være ærlige i legekonsultasjonen om vår helsehistorie – og til å prøve dette ut i en uke med et åpent sinn. 

Dr. Shyamali Nawshika er utdannet ayurvedisk lege og jobber på Barberyn Reef Ayurveda Resort. I tillegg jobber hun frivillig i en organisasjon med ayurvediske leger som hjelper barn med fødselsskader gratis.

Dr. Shyamali Nawshika er utdannet ayurvedisk lege og jobber på Barberyn Reef Ayurveda Resort. I tillegg jobber hun frivillig i en organisasjon med ayurvediske leger som hjelper barn med fødselsskader gratis.

Shyamali Nawshika er den ayurvediske legen som skal følge opp skeptikeren i følget. Hun forklarer at innenfor ayurveda så tar man hensyn til både pasientens kropp, sinn og spirituelle side – for å oppnå en best mulig helse. Viktige deler av behandlingen er derfor kosthold og i ayurveda er man opptatt av mat som medisin. Videre er det viktig med detox, meditasjon, massasje og fysisk aktivitet som yoga, svømme eller å gå turer langs med stranden tidlig om morgenen. Dette høres jo ikke så ille ut, bortsett fra at vi ikke orker tanken på å stå opp så tidlig for å gå en tur før frokosten som er fra klokken syv til ni. Dagen etter, når vi forsover oss, skal vi innse at dette ikke er et vanlig feriehotell. Legen har fått med seg at vi ikke kom til frokost og den serveres derfor på rommet – slik at vi skal rekke å spise før vår første massasjeøkt. 

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 13.jpg

LivslystMagasinet får testet ut den Ayurvediske behandlingen i en hel uke. 
Den starter med to til tre timer med en hel kroppsmassasje og lymfemassasje, hver eneste morgen. Det er spesialutdannede ayurvediske terapeuter som utfører den – alltid to-og-to sammen – så dette er virkelig luksus!

Deretter følger ulike dampbad og en fast urtebehandling: Ayurvediske sykepleiere pakker inn hele kroppen med varme urteomslag, ofte ti forskjellige ”urtepakker”, som fordeles på de forskjellige kroppsdelene som behandles spesifikt etter legens oppskrift. Helt til slutt får vi påsmurt fersk alovera i hele ansiktet, som pyntes med en agurkskive på hvert øye – og så døser vi bort i tretti minutter i den vakre urtehagen. Til slutt får vi full skrubb, før vi bades i et urtebad – og føler oss som om vi er blitt født på ny – helt uten stress og smerter i kroppen.

Vi rekker så vidt å spise lunsj før den daglige akupunkturen, som utføres av egne ayurvediske akupunktører i vakre sarier. Full av nåler sovner vi lett, fordi vi blir så avslappet. Det er utrolig hvor raskt det føles naturlig å bruke hele dagen på å slappe av og gjøre gode ting for både kropp og sjel. Så er siste etappe å bare nyte livet på solsengen, ta en deilig dukkert i havet, lese litt, ta en ferskpresset smoothie i fruktbaren og så skifte før middagen serveres med levende musikk. 

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 14.jpg
LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 15.jpg

Vi både føler oss lettere til sinns og blir bokstavelig lettere for hver dag som går. Vi blir fulgt opp daglig på det ayurvediske legesenteret som ligger i hjertet av resorten. Det føles helt naturlig å gå usminket rundt i våre grønne saronger, sammen med stamgjestene som har kommet tilbake i over ti år, og slå av en prat med alle i det ayurvediske helseteamet. Vi føler oss raskt hjemme og deler bilder av barna våre med de ansatte og forteller om livet på den andre siden av jordkloden. Overskuddet og latteren kommer sakte men sikkert tilbake, og plutselig er vi de som står opp klokken seks for å gå en times tur på stranden før frokosten.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 23.jpg
Barberyn Reef Ayurveda Resort 28.jpg

Ayurvedisk mat er plantebasert, svært næringsrik, lett fordøyelig og rensende for kroppen. Barberyn lager nydelig mat og det blir alltid servert te, kokosvann og hjemmelagde juicer til alle de lekre måltidene i matsalen. Under oppholdet får vi ulike menyer hver dag, og det er legene som forhåndsbestiller det i restauranten, slik at det samstemmer med resten av behandlingen. Vi kjenner hvordan maten vi spiser bidrar til å balansere kropp og sinn – og beundrer kokkenes kreativitet til å dandere rettene lekkert – til glede og fryd for øyet. Smakssansene vekkes også til live og plutselig oppdager vi de ulike nyansene i det som først bare smakte som sterk mat. 

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 16.jpg

Hver dag henter vi spesiallagde ayurvediske urtemedisiner i vår egen postkasse, som hver gjest får i en trehylle utenfor legenes kontor. Vi får flasker med det som smaker som sterke urtetéer, små kuler av sammenpressete urteblandinger og en oversikt når vi skal ta hva og når i løpet av døgnet. Tanken om placeboeffekt dukker opp i realisthjernen, men vi gir det en sjanse og følger Østens visdom til punkt og prikke. ”Medisinen” lages med spesifikke ingredienser fra urtehagen, slik legen foreskriver det – basert på hvordan kroppen responderer på behandlingen.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 19.jpg

Barberyn står selv for produksjonen av disse ayurvediske produktene og forsikrer oss at de er helt rene og uten kjemiske midler. Målet er å støtte og rense kroppen for å gjenskape en helsebringende balanse, etter ubalanser som ifølge de ayurvediske legene kan føre til ulike betennelser, vondter og andre plager i kroppen.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 29.jpg
LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 18.jpg

OM FILOSOFIEN BAK DEN AYURVEDISK BEHANDLINGEN:

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 21.jpg

Sentralt i ayurvedisk tankegang er det som beskrives som «de fem elementene»: rom, luft, ild, vann og jord. Disse ligger til grunn for de tre såkalte doshaene: vata (rom og luft), pitta (ild og vann) og kapha (vann og jord). De tre doshaene ses på som grunnleggende styrende prinsipper for en samlet sinn-kropp anskuelse og for universet som en helhet. Innen ayurvedisk medisin anvendes konseptet med de tre doshaene på alle nivåer: diagnostikk, etiologi (årsakslære), patogenese (sykdomsutvikling), patologi (sykdomslære) og behandling. Mentale og følelsesmessige ubalanser mellom doshaene anses å være grunnleggende for at sykdom oppstår. I tillegg til denne ubalansen, gis dannelsen av «slaggstoffer» (ama) som en sentral årsaksforklaring i den ayurvediske sykdomslæren. Disse slaggstoffene er antatt å dannes som følge av en ufullstendig forbrenning av mat. Ayurvedas tilhengere mener at denne læren blant annet kan forklare tilstander som fibromyalgi og kronisk utmattelsessyndrom, sykdommer som ikke er fullt forstått innen den etablerte skolemedisinen.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 20.jpg

Diagnostikk og behandling
Diagnostikk innen klassisk ayurveda bygger på ulike former for pulsdiagnose og det anvendes også tungediagnose, leppediagnose, øyediagnose, ansiktsdiagnose, neglediagnose og urindiagnose.

Behandlingen er rettet mot å føre forholdet mellom doshaene tilbake til det som kalles «et ideelt forhold» (den individuelle konstitusjonen) samt å utskille eventuelle slaggstoffer. Hver pasient får et individuelt tilpasset forebyggings- og behandlingsopplegg som omfatter livsstil med daglige rutiner, kosthold og bruken av ayurvediske urteprodukter som kan inneholde visse mineraler.

Det finnes også et omfattende behandlingsopplegg (panchakarma) med ulike former for massasjer, urtedampbad, nese- og tarmbehandlinger. Meditasjon anses også å være en sentral behandlingsform.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 30.jpg

Den ayurvediske farmakopé omfatter flere tusen medisinske planter og planteprodukter. Flere av dem, som slangerot (Rauwolfia serpentina) (se Rauwolfia-alkaloider) og revebjelle (Digitalis purpurea) er kjente medisinplanter som har gitt grunnlag for utvikling av moderne farmasøytiske medikamenter. Innen ayurvedisk medisin anses bruken av hele planteprodukter fremfor isolerte kjemiske stoffer å føre til en større terapeutisk effekt, samtidig med at bivirkninger reduseres.

(Kilde: Store medisinske leksikon)

Det er vanlig å omtale Ayurveda som en søsterfilosofi til Yoga, og disse to holistiske filosofiene flyter inn i- og supplerer hverandre. Derfor finnes det flere yogasaler på Barberyn Reef Ayurveda Resort som vi testet ut – både inne og ute på flere takterrasser. Meditasjon anses også å være en sentral behandlingsform innen ayurveda og vi anbefaler det som en perfekt måte å lande “her og nå” – i dette vakre paradiset, hvor bølgesuset fra Det indiske hav høres uansett hvor du er på resorten – som en beroligende og meditativ melodi.

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 22.jpg
LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 24.jpg
LivslystMagasinet_Sri Lanka .jpg

Etter en uke med ayurvedisk behandling har vi fått ladet batteriene, fornyet oss og fått innsikt i en eldgammel folkemedisin. Og selv om vi egentlig ikke vil innrømme det, så er vi overrasket over hvordan kropp og sinn har respondert positivt på alle de ulike elementene som den ayurvedisk medisinen er bygget opp av. Smerter som har slått rot i kroppen i 30 år har forsvunnet og den nye livsenergien kjennes både fysisk og mentalt. Innsikt i buddhismen og dens leveregler har også åpnet opp for en større forståelse for det fruktbare samarbeidet mellom Dalai Lama og tusenvis av forskere i den vestlige medisinske verdenen. Grunnen er at denne livsfilosofien oppmuntrer til å bidra aktivt inn i vitenskapen – ved å være kritisk og opptatt av fakta – kombinert med medfølelse og respekt. 

En fullmånefest avslutter vårt opphold på Barberyn Reef Ayurveda Resort. Vår eventyrreise begynner å nærme seg slutten. Men før hjemreisen er vi så heldige å få med oss en fullmåne og dette markeres alltid som en helligdag på Sri Lanka. Disse fullmånedagene er kjent som Poya. Poya-datoene vil derfor endres hvert år. Hver av fullmånene har sitt eget navn, og de er dager for å minnes viktige og spesifikke hendelser i buddhismen. På Poya-dager holder de fleste butikkene og bedriftene stengt, og salg av alkohol og kjøtt er forbudt. Mange drar også i et tempel og feirer videre i gatene. 

Vi får vite at det er vanlig å kle seg i hvitt og at du feirer med dine kjære og nære. Så sammen med våre nye og festglade srilankiske venner feirer vi dagen. Resorten er pyntet med enda flere blomster, alle smiler og det spilles herlig levende musikk til langt ut på natt!

LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 26.jpg
LivslystMagasinet_Barberyn Reef Ayurveda Resort 28.jpg
LivslystMagasinet på Sri Lanka_Rebekka Nøkling.JPG

Og selvsagt avslutter vi kvelden med en romantisk fullmånekveldstur på stranden, og ja: vi er enige om at Barberyn Reef Ayurveda Resort er et perfekt sted å arrangere et LIVSLYST-kurs i fremtiden, så er du interessert så gi oss beskjed, så skal vi se hva vi kan få til  – for vi er klare for å komme tilbake!

FOR MER INFORMASJON:

Du kan bestille og lese mer om Barberyn Reef Ayurveda Resort her

Og se video fra stedet her

Relevant artikkel:
Perlen i Det indiske hav – en reiseopplevelse du ikke vil gå glipp av!

Tekst og foto: Rebekka Nøkling/LivslystMagasinet

 

SISTE NYTT I SAKEN: Den grønne fremtiden står i fare for å bli utbrent!

SISTE NYTT I SAKEN: Den grønne fremtiden står i fare for å bli utbrent!

Søvnproblemer? Se hva du kan gjøre for å sove godt!

Søvnproblemer? Se hva du kan gjøre for å sove godt!