Gi slipp for å gjenvinne balansen!

Gi slipp for å gjenvinne balansen!

Jeg har nettopp hatt «et styremøte med meg selv», fordi jeg i den siste uken har slitt med min egen energi. Og konklusjonen fra dette styremøtet ble er at jeg må våge å gi slipp – både i forhold til noen av mine relasjoner i privatlivet og til min endeløse «to-do-liste» i jobbsammenheng.
 

For husk: dersom alle planene og aktivitetene du har satt deg rett og slett ikke passer inn i et døgn som kun har tjuefire timer, ja så er det nødvendig å justere på kravene og forventningene. Sett av tid til familie, venner og kolleger. Men ha et bevisst forhold til at du ikke overbooker tidtabellen din, for da kommer du i en stadig skvis mellom aktiviteter du gjerne vil delta i. Planlegg derfor hverdagen bedre og innse og aksepter at du ikke rekker alt. 

Det er også viktig å rydde opp i dine relasjoner og finne en balansegang mellom det jeg liker å kalle «hel-relasjoner» og «halv-relasjoner» – for sistnevnte krever ikke så mye tid og energi, og du trenger ikke å få dårlig samvittighet om du ikke klarer å følge opp den relasjonen 100 % akkurat «her og nå». Så vær bevisst på å gi slipp på din dårlige samvittighet, som er en farlig og snikende energityv som jobber i underbevisstheten din, og som til tider dominerer vår negative tankeskravling mer en vi er klar over. Og husk at den eneste som kan skape en forandring i dette mønsteret er deg selv. Bevissthet rundt dette vil i seg selv være starten på hvordan du kan få en energikonto i balanse, og bonusen er at du får mer overskudd.

“Ta små skritt, ikke tenk at du må gjøre alt på en gang. Og ikke ta kommentarer fra andre så personlig. Tankeløse kommentarer er som regel ikke vondt ment.”
— Rebekka Nøkling

I psykologien brukes ofte begrepet «å være mentalt ute av likevekt» for å beskrive en person som ikke har det bra med seg selv på en slik måte at det går ut over livskvaliteten. Nyere forskning fra ulike, men utfyllende fagfelt bekrefter også betydningen av å komme tilbake i balanse igjen for å få en bedre helse. Nå har det blitt akseptert i de fleste forskningsmiljøer at kropp og sinn henger sammen og man er opptatt av å se «hele mennesket». De konservative og lukkete medisinske fagmiljøer slipper stadig oftere «det stramme grepet» og ønsker åpenhet og samarbeid velkommen. Verdiskapningen av dette tverrfaglige samarbeidet er at forskerne finner banebrytende resultater som kan være fremtidens løsninger på våre helseutfordringer – noen ganger helt uten medisiner.

Den økende komplementære behandlingen har satt fokus på hvor viktig det er at vi lytter til og spiller på lag med kroppen vår. Gjennom livet blir vi alle utsatt for ulike påkjenninger og belastninger i dagliglivet, slik som: fysisk og psykisk stress, sykdom, det å være pårørende, sorg, mangel på frisk luft og mosjon, dårlig kosthold og flere miljøgifter. Den viktige likevekten i kroppen vår blir derfor stadig konfrontert med endringer og utfordringer, som kan slite oss ut. Mange blir utbrent og det «å møte veggen» har blitt en av våre nye folkesykdommer. Noen ganger kan vi si at uheldige livsstilsfaktorer er selvvalgte, men langvarig relasjonsstress i familien eller på jobb, miljøgifter i maten vi spiser, i vannet vi drikker eller puster inn gjennom luften kan være en del av livet vårt uten at vi har valgt det selv. I mange tilfeller kan det være ren uflaks som har gitt oss ulike former for motgang og sykdom – som ufrivillig har ført oss inn i et liv hvor vi må utkjempe en usynlig kamp i hverdagen.

Opplever man at helsen svikter så er det nedbrytende hele tiden å ønske seg tilbake i en tilstand som er annerledes enn den tilstanden man faktisk er i akkurat nå. Det er like viktig ikke å overtrekke sin egen energikonto når man er utmattet eller syk og dette kan du gjøre ved å respektere dine begrensninger. Ta små skritt, ikke tenk at du må gjøre alt på en gang. Og ikke ta kommentarer fra andre så personlig. Tankeløse kommentarer er som regel ikke vondt ment. Men mange vet ikke hva de skal si når noen er midt i en vanskelig livssituasjon. Ikke la tankene komme i en ond sirkel som gjør det lett å slite seg ut ved å være frustrert over endringer som man ikke selv styrer.

“De fleste av oss vet at livet ikke er et eventyr, men likevel husker vi alle forvandlingen av den lille pjuskete andungen som ble til en vakker svane.”
— Rebekka Nøkling

Hvis vi bruker metaforen på at livet kan ses på som en stor danseforestilling med flere akter, som gjenspeiler livets faser, så må man våge å gå videre når livets melodi forandrer seg – enten den går sakte eller fort. De fleste av oss vet at livet ikke er et eventyr, men likevel husker vi alle forvandlingen av den lille pjuskete andungen som ble til en vakker svane. På samme måte kan vi se for oss en ballerina som jobber i timevis og ukesvis ved barren med styrketrening for å finne den perfekte balansen – men hvor hun først vil kunne teste både styrken og balansen i det øyeblikket hun slipper taket. Til å begynne med vil hun kanskje vakle litt, men i det øyeblikket hun våger å stole på sin egen styrke går hun opp på tåspiss med hele sin vekt og kan forvandles om til en vakker svane som svever til musikken.

Jeg tror og vet at du kan lære deg å bli en balansekunstner i ditt eget liv for å oppnå en energikonto i balanse, motvirke motgang og få en indre harmoni. Men da krever det at du først trener opp ditt nye tankemønster på samme måte som du trener opp en muskel gjennom fysisk trening. Ved å lese selvhjelpsbøker, søke hjelp hos en personlig veileder, gå på livs- og stressmestringskurs for å lære deg å bruke mestringsverktøy, eller ved å følge Livslyst & Motivasjon sine råd – så kan du bli sterk nok til endelig å våge og slippe taket på det som har vært «ditt gamle liv» og se fremover på ditt livs nye forestilling hvor du tar kontrollen og spiller hovedrollen selv! Og husk: jeg heier på deg!

Livslyst-klem Rebekka Nøkling/Redaktør LivslystMagasinet
(Og ja: På bildet øverst i artikkelen ser du min yngste datter "Elise ballerina" som danser på tåspiss i en forestilling fra 2015)

Møt Ken Alexander Lindberg - multikunsteren som lar penslene danse!

Møt Ken Alexander Lindberg - multikunsteren som lar penslene danse!

Bli kronisk frisk uten stress

Bli kronisk frisk uten stress