Arild Spandow tar deg med fra en tradisjonell tankegang og inn i fremtiden – ved å opplyse og overraske deg på veien!

Arild Spandow tar deg med fra en tradisjonell tankegang og inn i fremtiden – ved å opplyse og overraske deg på veien!

Dette kunne vært historien om vestkantgutten som ble født med ”en sølvskje i munnen”, og som var opptatt av å lykkes med å drive familiebusinessen videre. Men, toppsjefen i Amesto og deleieren i Spabogruppen vil så veldig mye mer. Og han vil ikke gjøre det alene – for han vil ha med deg og tusenvis av bedrifter på laget – slik at vi alle kan bli vinnere og verden blir et bedre sted!

LivslystMagasinet  har fått besøk av Arild Spandow (51), CEO i Amesto Group, på Livslyst & Motivasjon Senteret. Første forsøk på et intervju var i lokalene til det Amesto eide selskapet Toptemp i Strandgata 19, sentralt beliggende i hjerte av Oslo. Men det endte med at han kuppet hele intervjuet og ville vite mer om moderselskapet vårt: Livslyst & Motivasjon AS. Han fikk vite hvordan vi utvikler våre stressmestringsverktøy, mentale treningsmetoder, oversetter ”siste nytt fra forskningen” til konkrete råd – og mer om hvordan vi tar vårt sosiale ansvar gjennom selskapet mPOWER Academy AS.

Dette beskriver egentlig Arild i et nøtteskall: Han er engasjert, interessert og får alle rundt seg til å føle seg spesielle og ”sett”. Men drivkraften hans er nysgjerrigheten. 

– Dette vil jeg prøve ut selv, så la oss sette opp noen timer hvor jeg kan lære mer og bruke disse verktøyene, sier han med det blendene og sjarmerende smilet sitt, slik at speilsalen hvor vi sitter lyser opp enda mer.

Og ja: Denne mannen kan kunsten å smile og lage godstemning. Undertegnede har muligheten til å ta et 30 år retrospektivt tilbakeblikk, fordi jeg gikk et år under ham på Persbråten videregående skole. Dette var på slutten av åttitallet – den gang da denne skolen var kjent for sin naturfaglinje og sine lærere som skrev mange av landets lærebøker innen historie og naturfag, og som ble undervist med et gnistrende engasjement. Arild ble alltid omtalt som ”den høye mørke”, men var selv så jordnær at han ikke forstod sin egen markedsverdi på dette yrende ungdomshormonmarkedet. Han var snill mot alle og brukte aldri spisse albuer. Men han fikk likevel en hovedrolle i Persbråten revyen – som er kjent for å avle frem talenter, inkludert Thomas Giertsen, som den gang tittet frem fra luken øverst i gymsalen –  i en liten og selvsagt humoristisk birolle. 

Etter videregående forsvant Arild til England for å studere og kom tilbake noen år senere for å gå inn i familiebedriften.

– Det var min farmor som grunnla det første firmaet. Hun var gift med Helmut Spandow og fikk to sønner med ham, forteller Arild.

I 2018 var det 70 år siden Arilds farmor, Else Johanne Widerøe (søsteren til han med flyene) opprettet selskapet Contact Service, som ble spiren til Spabogruppen, Amesto og Spabo Eiendom.

– Helmut jobbet mot tyskerne under krigen, men ble skadet. Derfor måtte han flykte til Sverige. Han ville ha med sin kone og sønner. Men familien til min farmor rådet henne til å ikke dra, og hun ble igjen i Oslo. Min farfar forelsket seg i sykepleieren som passet på ham på fluktreisen, og min farmor ble alenemor. Hun var en tøff dame og startet det første bemanningsbyrået, som formidlet sekretærjobber til utlendinger som kom til Norge etter andre verdenskrig. Selskapet blir etter hvert en del av vikarbransjen. I 1980 hadde det 10 millioner i omsetning, forklarer Arild tydelig stolt, før han fortsetter:

– Det var likevel ikke bare lett, fordi det var ikke helt ”stuerent” å leie ut mennesker den gang. Så min far og hans bror endte med å kjøpe selskapet, som da hadde spesialisert seg på både bemanning og oversettelse, fra min farmor for femhundretusen kroner. I 2000 hadde omsetningen vokst til 2 milliarder. Selskapet ble da kjøpt av Adecco

Arild var selv leid inn i en mellomleder jobb i Adecco. Men i 2002 begynner han å kjenne på at han vil skape noe selv. Faren, Thor Spandow, prøver å overtale ham til å la være og heller prøve å leve med det trygge og forutsigbare. Men Arild begynner likevel å utvikle drømmen sin videre –  og leter etter sin egen spire som kan vokse videre. Noe som fortsatt har blitt igjen i familieselskapet er et regnskapsbyrå i Bergen med ti ansatte.

– Regnskap, slik vi kjenner det i dag, ble oppfunnet for 400 år siden. Så jeg tenkte at her må det jo kunne gå an å gjøre mye. Arilds armer fekter og forklarer entusiastisk, og med speilene i bakgrunnen forsterkes effekten – og vi har ikke noe annet valg enn å tro på at dette må jo være litt spennende, selv om vi bare snakker om regnskap. 

Arild fortsetter, nå med en enda sterkere overbevisende klang i stemmen:

– Her ligger jo mulighetene vi har ved å bruke teknologien som er tilgjengelig. Og jeg tror på at ”technology is good”!

Det ender med at han overtaler faren til å bli med. Familien kjøper ut de andre eierne, gjør noen smarte strategiske businessgrep – og i 2003 flytter de inn på Skøyen. Amesto har blitt en realitet, og et nytt selskap som eies av Spabogruppen – familieselskapet til Spandow familien. 

Teknologiløsninger som gjør selskaper konkurransedyktige: Amesto-konsernet består i dag av flere selskaper i Norge, Sverige, Danmark, Irland, UK, Nederland og USA som leverer løsninger innen teknologi, software, outsourcing og bemanning til bedrifter i alle størrelser. 

– Jeg er opptatt av at tjenester og teknologi smelter sammen! Arild klapper hendene sammen og vi nikker anerkjennende til det han sier og ønsker å applaudere, men før vi rekker det fortsetter han energisk: 

– Vi bidrar på denne måten med å finne gode løsninger, effektivisere og forenkle forretningsdriften hos både nordiske og internasjonale selskaper. Vi kaller det Simplifying Business, og våre typiske kunder er små- og mellomstore bedrifter.

Arild lener seg plutselig fremover og tar en liten kunstpause – stillheten fyller rommet, som om tiden har stoppet opp et sekund – han får øyekontakt og holder blikket rolig før han avslører: 

– Egentlig misjonerer jeg teknologi. For jeg har en iboende lyst til å utvikle prosjekter og firmaer – og berike dem – ved å løfte dem fra den tradisjonelle tankegangen og inn i fremtiden, med løsninger og tjenester som utnytter teknologien vi har tilgjengelig på en positiv måte. Så jeg er ikke en typisk ”drifter”, men heller en ”utvikler” som får lov til å jobbe med de skarpeste hjernene – og det er jeg veldig stolt av!

Spandow-familien eier med hodet og hjertet, og både søsteren og broren til Arild er med, med hver sine spesifikke ansvarsområder. De driver lønnsomt og bærekraftig, og med et oppriktig ønske om å gjøre verden bedre.

3P modellen er integrert i alt Amesto-konsernet gjør. 
På selskapets hjemmeside står det:

”Corporate Social Value (CSV) er integrert i Amesto og en del av vårt DNA. Det er dypt forankret hos våre eiere, ledere og mer enn 1000 ansatte. ​Som et familieselskap med et langsiktig, bærekraftig perspektiv skal vi skape verdi i samfunnet vi opererer i.​ Fordi det lønner seg.”

– Uansett hvilket nye prosjekt jeg vurderer så ser jeg om de 3P`ene er innfridd. Vår 3P modell tar utgangspunkt i å måle virksomhetene eller prosjektene, ikke bare ut i fra et økonomisk perspektiv, men at det også inkluderer de positive konsekvensene det har for både mennesker og miljø. Dette gjør vi på alle nivåer – også internt i selskapet – så vår trippel bunnlinje innebærer at våre ledere også må levere på alle disse tre områdene: People, Planet og Profit, forklarer Arild – før han smiler bredt igjen og slår armene ut som om han vil omfavne alle sine ansatte:

– Vi ser at dette også skaper stolthet og en dypere mening med den jobben vi gjør. Og vi tenker at våre ansatte skal føle en tilhørighet og at vi er som en stor familie. Derfor er vi opptatt av kulturbygging, at vi ”ser” hverandre og at vi har det gøy sammen – også på fester og turer!

Amesto sitt slagord for de ansatte er: “LIFE is now. WORK somewhere AWESOME”. Arild Spandow er topplederen som er opptatt av å lære sine ansatte å bry seg om: People, Planet og Profit. Målet er å engasjere de ansatte, som han omtaler som en stor fam…

Amesto sitt slagord for de ansatte er: “LIFE is now. WORK somewhere AWESOME”. Arild Spandow er topplederen som er opptatt av å lære sine ansatte å bry seg om: People, Planet og Profit. Målet er å engasjere de ansatte, som han omtaler som en stor familie som skal være stolte av jobben sin og samtidig få lov til å ha det gøy!

Arild har også sin egen Amesto-blogg, hvor han blant annet har skrevet om det å jobbe i en familiebedrift, som han opplyser om at 3/4 av alle bedrifter i Europa er og de står for mellom 50–70 prosent av verdiskapningen:

” En beslutningsprosess i en familiebedrift styres ikke av behovet for kortsiktig gevinst, men av et oppriktig ønske om å skape verdi i flere generasjoner. Risikoevnen i en familiebedrift måles derfor på om en beslutning vil bidra til langsiktig, kontra kortsiktig verdiskaping. Familiebedriften har mulighet til å ta beslutninger som i utgangspunktet ikke vil være lønnsomme, men som man mener vil være strategisk riktige for selskapet. Det er akkurat denne mekanismen som gir familieeide virksomheter en konkurransefordel som bedrifter med krav til kvartalsvis lønnsomhetsutvikling ikke har.”

Amesto ble nylig ble kåret som en av Norges mest innovative virksomheter. 

– Det er ganske stort for oss og viser at innovasjon er mer enn nye produkter. Det handler også om bærekraftige forretningsstrategier og nye holdninger. Som den teknologimisjonæren jeg er, så er Amesto en naturlig plattform for å støtte og utvikle innovativ teknologi. Vi har stor tro på at kombinasjonen av teknologi og mennesker kan skape unike tjenestekonsepter som kan forenkle forretningsdriften for mange. Derfor har vi også et ønske om å opplyse og vise våre kunder – og de som måtte ønske å følge oss med inn i fremtiden – om hva som skjer akkurat nå, forteller Arild engasjert og forklarer videre:

– Vi lever i en teknologidrevet tid, som vil endre bransjer, jobber, forretningsmodeller, og som vi vet vil være krevende for mange. Samtidig må vi ikke glemme at det også gir oss fantastiske muligheter! Et helt nytt potensiale som vi kan utnytte og som gir oss nye muligheter, nettopp på grunn av teknologiske fremskritt. Som ledere kan vi ta et ansvar og bidra til at flere mennesker og bedrifter kan forstå at dette ikke er noe vi trenger å frykte, men ved å få mer kunnskap, så kan vi heller glede oss over teknologiske fremskritt og være med på reisen inn i fremtiden - som jeg tror kan bli veldig bra!

Amesto engasjerer seg i å skape et lærings- og innovasjonsnettverk, for å vise hvordan moderne teknologi kan bidra til å løse verdens største utfordringer:

Nylig ble årets Amesto Beyond gjennomført, i år i digital versjon naturlig nok. Dette er et arrangement hvor de tre P’ene har blitt integrert inn i en annerledes konferanse, og Arild opplyser oss om bakgrunnen: 

– Målet er å samle inspirerende gründere, forskere, filosofer og teknologer, som kan hjelpe deg til å forstå mer og at du gjennom økt kunnskap, selv kan bli med på å forme fremtiden. Her lærer du mer om hvordan man kan redusere biedød og fiske krill ved å bruke AI (Artificial Intelligence), CRISPR  (Red.anm. CRISPR betegner en genteknologisk metode der man gjør målrettede endringer i DNA i celler og organismer – såkalt genredigering) og annen ny teknologi som vil revolusjonere: hverdagen vår, hvordan vi lever, helsetjenester, bedriftsledere og mye mer.

Amesto Beyond konferansen er heldigital og åpen for alle som er interessert. For mer informasjon og for å melde deg på: «Join us at Amesto Beyond»

THE BUTTERFLY EFFECT
"The idea that small causes may have large effects."

Amesto samler inspirerende gründere, forskere, filosofer og teknologer på en Amesto Beyond konferanse hvor de tre P’ene har blitt integrert. Målet er å hjelpe flere til forstå mer og at man gjennom økt kunnskap, selv kan bli inspirert, engasjert og …

Amesto samler inspirerende gründere, forskere, filosofer og teknologer på en Amesto Beyond konferanse hvor de tre P’ene har blitt integrert. Målet er å hjelpe flere til forstå mer og at man gjennom økt kunnskap, selv kan bli inspirert, engasjert og bidra til å forme fremtiden positivt!

Arild blir litt mer alvorlig, da vi spør ham om hva han tenker om ”fake news”:

– Det er helt klart en konsekvens av manglende kunnskap, når personer virkelig tror på denne type informasjon. De har ikke satt seg inn i ting og engasjert seg i hva som skjer i den virkelige verden. Derfor tenker jeg at vi som er ledere, må ta et sosialt ansvar om å opplyse folk og hjelpe dem til å forstå – og ikke minst skille mellom kvalitetssikret informasjon og ”fake news”.  I begynnelsen var det noen av våre kunder som ikke helt forstod hva vi ønsket å oppnå med å dele viktig kunnskap, slik vi gjør i Amesto Beyond. Dette var så langt fra hva de trodde de skulle få fra Amesto, som i utgangspunktet holder på med: regnskap, software, konsulentbistand og bemanning. Men så kom tilbakemeldingene om at det de først følte gikk ”langt over hodet på dem”, plutselig ble inspirerende og engasjerte dem – både som bedrift og i privatlivet. Og da har vi lykkes – ikke bare med en positiv branding, men også med vårt sosiale ansvar – og hvordan vi vil jobbe som bedrift.

Arild Spandow er toppsjefen i Amesto og deleieren i Spabogruppen, som aktivt engasjerer seg personlig i å skape et lærings- og innovasjonsnettverk, for å vise hvordan moderne teknologi kan bidra til å løse verdens største utfordringer. Bildet er fra…

Arild Spandow er toppsjefen i Amesto og deleieren i Spabogruppen, som aktivt engasjerer seg personlig i å skape et lærings- og innovasjonsnettverk, for å vise hvordan moderne teknologi kan bidra til å løse verdens største utfordringer. Bildet er fra SingularityU Oslo Chapter eventet, som Amesto var med å arrangere.

Amesto er aktiv på flere fronter og har også vært med på å arrangere, sammen med Katapult og EpiCenter, SingularityU Oslo Chapter sitt første event i Norge. Singularity University er et globalt lærings- og innovasjonsnettverk, som bruker eksponentiell teknologi for å løse verdens største utfordringer. 

Om å hente ut potensialet og ta vare på egen helse.

LivslystMagasinet nærmer seg slutten på intervjuet, men avslutningsvis er vi nysgjerrige på hvordan en toppleder som er så engasjert, tar vare på seg selv i hverdagen – uten å få et hjerteinnfarkt, slik mange toppledere dessverre opplever. Og vi kunne ikke truffet spikeren mer på hodet. Arild blir stille et øyeblikk, tenker og vrir seg litt i sofaen for første gang:

– Det er ikke mange som vet, men jeg fikk det faktisk selv som 45 åring. Men jeg snakker ikke om det, selv om det var skremmende, fordi både min far og farfar opplevde det samme da de var 55 og 45. Jeg vil ikke oppfattes som hjertesyk, og har tatt mine personlige grep. Husker du at jeg var innom her på senteret i Marius sin medisinske manneyoga for noen år siden? Nå har jeg en yogavenninne som kommer hjem til meg og gir meg undervisning i medisinsk  yoga. Og så skal jeg jo begynne hos deg og lære flere verktøy – for å mobilisere enda mer, helt ned på gennivå – og bli supermann!

Igjen så klarer Arild å løse utfordringer med en evig optimisme og et smittende engasjement, og intervjuet avslutter med at jeg nok en gang går fra å være journalisten til å bli coachen med medisinsk genforskningsbakgrunn, som svarer på alle Arilds spørsmål om våre skreddersydde og personlige program for våre klienter – enten de er toppidrettsutøvere, ledere eller kreftoverlevere. Vi snakker videre om hvordan bedrifter bør ta vare på sine ansatte og hente ut deres personlige potensiale, ved å integrere forskningsbaserte empowerment-verktøy, i jobbhverdagen – og at dette er et viktig sosialt ansvar. Han er også interessert i epigenetikk, og hvordan vi kan reversere stress og redusere betennelser i kroppen. 

Så han klarte det igjen, med sitt strålende smil: å kuppe hele intervjusituasjonen og bytte rollen fra å være intervjuobjekt til den som stiller alle spørsmålene. Men undertegnede er likevel fornøyd med det jeg fikk ut av denne evige nysgjerrige mannen, lederen og inspiratoren for denne gangen – før han løper videre til neste møte – og jeg går inn på Mac`en og melder meg på Amesto Beyond for å lære mer.

Andre relevante linker: 

JA til mer livslyst og mindre stress på jobben!

JA til mer livslyst og mindre stress på jobben!

Alger som sunn og spennende hverdagsmat!

Alger som sunn og spennende hverdagsmat!