Siste nytt fra yogaforskningen

Siste nytt fra yogaforskningen

Hele arbeidslivet mitt, fra jeg selv jobbet med medisinsk genforskning til å lede Livslyst & Motivasjon AS i dag, så har jeg jobbet for å foredle viktige forskningsresultater, formidle og spre denne informasjonen ut til folk som vil øke livskvaliteten sin.
 

Og dette gjør jeg ofte ved å skrive i magasiner, aviser eller i mine radioprogram og podcastserier. Det jeg ønsker er blant annet å gi deg et lite innblikk i et raskt voksende medisinsk forskningsfelt – hvor genteknologiske metoder står helt sentralt for å få flere vitenskapelige resultater og for å forstå hvordan vi kan motvirke blant annet stress.

Dette internasjonale fagfeltet som omtales som integrerende medisin er opptatt av sammenhengen mellom kropp og sinn, og at forskerne ser på hva vi kan gjøre for å motvirke stress, ved at de ser på genuttrykket (hvilke gener som er «skrudd på») i cellene til deltagerne som utfører ulike øvelser i forskningsstudier – og at de gjør dette helt ned på molekylærnivå.

Professor Fahri Saatcioglu (som du ser på bildet) er en god venn av meg og en viktig kilde og samarbeidspartner for Livslyst & Motivasjon AS. Han jobber til daglig ved Universitetet i Oslo og er en internasjonalt anerkjent forsker innenfor molekylærbiologi og kreftforskning. De siste tretti årene har han også praktisert yoga og undervist i hvordan du kan oppnå en bedre helse.

“Bli bevisst på at kropp og sinn henger sammen – og dette er en øvelse i seg selv. Merk også at det er pusten som binder dem sammen.”
— Professor Fahri Saatcioglu
Professor Fahri IMG_2546.JPG

Han er en ettertraktet foredragsholder og reiser verden rundt for å undervise på seminarer og workshops innenfor yoga, pust og stressmestring. 

Det som fikk meg personlig interessert i hans stressmestringsøvelser er hans arbeid de siste 20 årene, hvor han har vært direkte involvert i svært lovende rehabiliteringsstudier utført på brystkreftpasienter ved Oslo universitetssykehus. Resultatene så langt viser at ulike pusteteknikker og yoga kan ha en oppsiktsvekkende positiv innvirkning på helse og stressmestring. Her kan du se en video fra da han holdt et foredrag om dette ved Karolinska Institutt i Sverige.
 

PROFESSOREN GIR FØLGENDE TRE RÅD FOR HVORDAN DU KAN BLI EN GOD STRESSMESTER I HVERDAGEN:

1. Bli bevisst på at kropp og sinn henger sammen – og dette er en øvelse i seg selv. Merk også at det er pusten som binder dem sammen. Flere og flere forskere i hele verden har tatt dette innover seg, og dette vil garantert påvirke fremtidens helsetilbud og forebyggingstiltak.

2. Lær deg pusteøvelser, meditasjon og yogaøvelser – som er forankret i vitenskapelig forskning. Det gjøres per dags dato tusenvis av forskningsstudier, og det er publisert mer enn 6100 artikler innen fagfeltet som heter integrerende medisin – som kombinerer det beste fra kvalitetssikret moderne medisin og naturlig praksis, ofte omtalt som alternativ eller komplementær oppfølging. Det banebrytende med dette fagfeltet er at «hele mennesket» settes i fokus og at resultatene er like evidensbaserte (vitenskapelig kvalitetssikret) som kravet er i skolemedisinen.

3. Fysisk aktivitet, gode og sunne spisevaner og et godt sosialt nettverk er også viktige livsstilsfaktorer som bør integreres i din livsstilsendring når du begynner med øvelsene i punkt 1 og 2, ovenfor.

Her kan du også få en smakebit fra hans forskning, som ble publisert i 2013.

MITT PERSONLIGE RÅD er at du begynner å tenke på de tusenvis av forskerne som til daglig jobber med å finne nye og kvalitetssikrede resultater, som din personlige heiagjeng som vil hjelpe deg på veien til å øke livskvaliteten din. Begynn å følge med på hva som skjer i forskningen, vær kritisk til det du leser og sjekk kildene, men vær åpen for at forskningen også går fremover og på tvers av fagfeltene. Min gamle professor sa alltid til meg i studentdagene: «Husk at desto flere ulike fagmiljøer som interesserer seg for det samme eksperimentet, men fra ulike vinklinger, og desto flere høylytte tverrfaglige diskusjoner vi får – desto større sjanse er det for å finne resultatene som gir oss forståelsen vi trenger for å endre verden på en positiv måte og til å drive forskningen fremover».

HVIS DU HAR LYST TIL Å LÆRE PUSTEØVELSER, YOGA ELLER MEDITASJONSØVELSER FORANKRET I FORSKNINGEN, så finnes det mange forskere som formidler dette selv, eller gjennom samarbeidskurs med ulike helse- og livsstilsaktører. Du finner mer informasjon om dem på nettet, på universitetene og hos oss i Livslyst & Motivasjon Senteret: www.livslystsenteret.no hvor vi holder kurs med våre samarbeidspartnere, inkludert professor Fahri Saatcioglu.

Livslyst-klem
Rebekka Nøkling/Redaktør for LivslystMagasinet

Velg om du vil ha medfølelse eller medlidenhet i livet ditt!

Velg om du vil ha medfølelse eller medlidenhet i livet ditt!

Si JA TAKK til godfølelse – og «skru på» lykkehormonet!

Si JA TAKK til godfølelse – og «skru på» lykkehormonet!