Visste du at: Hvert år får 80 000 nordmenn diagnosen krystallsyke?

Visste du at: Hvert år får 80 000 nordmenn diagnosen krystallsyke?

(Foto: Renate Bruun og LivslystMagasinet)

Tilstanden forekommer når «steiner» eller krystaller - som hos de aller fleste av oss sitter på plass i øret - faller ut i buegangene og sender signaler til hjernen om at kroppen er i bevegelse, selv om den er i ro. For noen blir krystallsyken en langvarig plage, med hyppige tilbakefall. Det er fremfor alt denne gruppen som fysioterapeut og spesialist på behandling av krystallsyke (BPPV) og andre balanseforstyrrelser, Anna Lejerstedt og Cand. Scient og stressmestringscoach Rebekka Nøkling ønsker å hjelpe med terapiformen «ALRN Balanseprogrammet - for deg med krystallsyke».

Krystallsyken.JPG

De aller fleste av oss har opplevd et øyeblikks svimmelhet, og vet hvor ubehagelig det kan være. Mens det går over for de aller fleste, er det hvert år titusener av nordmenn som er sykemeldt og avhengig av behandling mot svimmelhet. Krystallsyken fikk stor oppmerksomhet da våre egen kronprinsesse Mette-Marit fikk diagnosen i 2017.

En psykisk påkjenning hvis man ikke får hjelp.

Ved siden av kraftig svimmelhet kan krystallsyke gi symptomer som kvalme og oppkast.

- Hjernen får problemer med å tolke signalene, og man kan kjenne på en slags rotasjons- eller gyngefølelse. Det er først og fremst en plagsom tilstand, men i de fleste tilfeller er det veldig lett å få behandling. De fleste er friske etter to til tre behandlinger, forklarer Lejerstedt. Hun er spesialist i svimmelhet og vestibulær rehabilitering (øvelsesbasert behandlingsform for å redusere svimmelhet og ustøhet). Folk reiser til henne fra hele landet for å få behandling, og hun forklarer engasjert videre:

- Det finnes flere behandlingsformer for krystallsyke, og det viktigste er å lokalisere krystallene og få dem tilbake der de hører hjemme - i indre øre. Det er også avgjørende å få rask behandling - for det er vanskeligere å behandle hvis det har gått lang tid. Hvis man er veldig hardt rammet, og ikke får hjelp, er man såpass ustø at det også kan bli en psykisk påkjenning, som igjen kan forverre helsesituasjonen.

Figur som forklarer krystallsyken.jpg

Krystallsyke, eller BPPV (Benign Paroksysmal Posisjons Vertigo) som det egentlig heter, er en tilstand i utriculus i indre øret, i balanseorganet. Små ”krystaller” (otolitter) løsner fra en membran i utriculus og faller ut i en eller flere av buegangene i balanseorganet. Buegangene er fylt med en væske som beveger seg når du beveger på hodet. Når de små krystallene beveger seg rundt i denne væsken så skaper det turbulens i væsken og hjernen mottar da for mye signaler fra denne buegangen. Signalene stemmer da ikke med hva resten av kroppen forteller og dette opplever vi som svimmelhet. Noen opplever at det går rundt og andre at det gynger, man kan føle seg ør og ustø og også få synsforstyrrelser. Man opplever som regel mest svimmelhet ved hodebevegelser og stillingsforandringer. «Krystallene» kan også sette seg fast på en reseptor (cupula) i buegangen og da kan symptomene være tilstede mer eller mindre hele tiden.

For noen så går tilstanden over av seg selv men for mange må det behandles med reponeringsmanøvrer.

Det anbefales at man behandler krystallsyken så raskt som mulig for å korte ned sykdomsforløpet. 50% av de som opplever krystallsyke får det kun en gang i livet men 50% får flere anfall. For noen blir krystallsyken en langvarig plage, og noen personer får dessverre hyppige tilbakefall.

Gruppene med langvarige plager og/eller residiverende plager får som regel også andre symptomer enn de som opplever kortvarig krystallsyke. Det er vanlig med fatigue/utmattelse, søvnproblemer, smerter, uro/angst og nedstemthet.

Mange i denne gruppen opplever at de ikke får tilstrekkelig hjelp fra helsesektoren. De får behandling for sin krystallsyke men symptomene kommer tilbake eller man får nye anfall. Det er fremfor alt denne gruppen som balansefysioterapeut og terapeutisk yogainstruktør Anna Lejerstedt og stressmestringscoach og hormonyogalærer Rebekka Nøkling ønsker å hjelpe med den innovative terapiformen «ALRN Balanseprogrammet - for deg med krystallsyke».

- Det er en glede å tilby en helt ny og tverrfaglig behandlingsform for krystallsyke, basert på Anna sin kompetanse og det vi i Livslyst & Motivasjon jobber med innen: stressmestring, mental trening, coaching og ulike former innen medisinsk og terapeutisk; yoga, meditasjon og yoga nidra på Livslyst & Motivasjon Senteret på Majorstuen, forklarer Nøkling, før hun fortsetter ivrig:

- Vi er opptatt av å hjelpe de vi liker å kalle “de usynlige hverdagsheltene” med å unngå å bli kronisk syke - og tvert imot hjelpe dem til å bli “kronisk friske”. Dette gjør vi gjennom våre forskningsbaserte verktøy, utdanningsplattformer og samarbeid med dyktige spesialister, slik Anna er et godt eksempel på.

Flere forskningsartikkler i senere tid har vist en sammenheng mellom hormoner og BPPV. Derfor vil Anna Lejerstedt og Rebekka Nøkling lansere en helt ny workshop 5. juni på Livslyst & Motivasjon Senteret - hvor nettopp deres fagkompetanse og siste nytt fra forskningen slås sammen - og hvor programmet er skreddersydd for deg som sliter med krystallsyken.

- Vi er også opptatt av at dette er noe pårørende til en som har fått krystallsykediagnosen kan ha glede og nytte av, så workshoper passer utmerket for begge parter, forklarer Lejerstedt, som selv vet mye om dette - fordi hun selv har levd med diagnosen kronisk residiverende BPPV siden hun var 30 år.

ØNSKER DU MER INFORMASJON ELLER VIL DU MELDE DEG PÅ WORKSHOPEN: «ALRN Balanseprogrammet - for deg med krystallsyke» 16. AUGUST KL 17.00-21.00?

PÅMELDING: Send en en e-post: post@livslystogmotivasjon.no, og hvis du skulle ønske mer informasjon så svarer Anna Lejerstedt og Rebekka Nøkling deg personlig med glede.

TID: 16. august kl 17.00 – 21.00 (max. antall: 22 kursdeltagere)

STED/VEIBESKRIVELSE: Livslyst & Motivasjon Senteret i Kirkeveien 67

PRIS: 750,-NOK

RELEVANTE ARTIKLER:

Dette er krystallsyke (Dagbladet)

Krystallsyke: Dette er tegnene du må se etter (Dagbladet)

Etablerer nytt selskap for at flere skal kunne bli «kronisk friske» (LivslystMagasinet)

FAKTA OM SVIMMELHET GENERELLT:

Særlig utsatt for svimmelhet er:

(Kilde: Norsk helseinformatikk)

- Eldre

- Kvinner

- Diabetikere

- Benskjøre

- Migrenepasienter

Det finnes en rekke mulige årsaker til svimmelhet. Ifølge Norsk helseinformatikk kan mulig årsaker være blant annet:

- Medikamentbivirkninger

- Alkoholmisbruk

- Forskjellige nevrologiske sykdommer

- Øresykdommer

- Hjerte-/karsykdommer eller åreforkalkning (aterosklerose)

- Diabetes

- Stoffskiftesykdom

Svimmelhet_LivslystMagasinet.JPG

Åtte råd mot svimmelhet

(Kilde: Balanselaboratoriet)

SØK HJELP TIDLIG: Rask hjelp øker sjansen til at du får riktig diagnose og reduserer risikoen for komplikasjoner.

BRUK FASTLEGEN: Fastlegen kan innhente ekspertuttalelser fra spesialister og gi langsiktig og helhetlig oppfølgning dersom svimmelheten har vart lenge.

SETT DEG REALISTISKE MÅL: Selv om svimmelhet ofte er forbigående, er det ikke alltid mulig å bli kvitt en langvarig svimmelhetsopplevelse. En fornuftig målsetting kan da være å jobbe mot å få redusert symptomene slik at de blir lettere å leve med.

VÆR I BEVEGELSE: Med mindre du har en alvorlig og begrensende hjertesykdom, vil du ha nytte av å være i bevegelse. Å gå turer i ulendt terreng er god balansetrening.

SØRG FOR NOK HVILE: Svimmelhet fører ofte til utmattelse og økt behov for både trening og hvile. Det kan være nødvendig med sykmelding for å få nok tid til begge deler. Tar du ikke hensyn til kroppens behov for hvile, kan det forverrer svimmelhetsopplevelsen.

IKKE IGNORER PSYKISKE KOMPLIKASJONER: Angst og depresjon er vanlig, og kan utgjøre en stor hindring på veien til å bli bedre av svimmelheten. Kontakt din fastlege for hjelp.

UNNGÅ UNØDVENDIGE MEDIKAMENTER: Mange medikamenter, selv de som brukes til behandling av svimle pasienter, kan føre til svimmelhet. Diskuter nøye med fastlege eller spesialist om medikamentene du bruker kan virke negativt inn på balansen din.

TA TAK I PRAKTISKE BEKYMRINGER: Sett deg inn i dine rettigheter i forhold til arbeidsgiver og trygd. Svimmelheten kan bety at du i en periode må skjermes fra ytre stressfaktorer. Forståelse fra arbeidsgiver, familie og venner er viktig.


Stressmestringscoachen deler sine personlige tips til hvordan du kan få en hverdag med mindre stress og mer livslyst!

Stressmestringscoachen deler sine personlige tips til hvordan du kan få en hverdag med mindre stress og mer livslyst!

Podcast-duoen hjelper deg til å få en hverdag med mindre stress og mer livslyst!

Podcast-duoen hjelper deg til å få en hverdag med mindre stress og mer livslyst!