Latter = Den beste medisin!

Latter = Den beste medisin!

Å dyrke humor og le, er en av de mest effektive måtene å hente frem godfølelsen! Jeg for min del gjør det så ofte jeg kan ved «å hente frem barnet i meg».
 

Sammen med familien min eller venner - så lar jeg latteren få en plass i hverdagen - og bonusen er at det også reduserer stress!

“Latter bringer fokus vekk fra sinne, skyldfølelse, stress og negative følelser og latter reduserer dessuten nivået av stresshormonene kortisol og adrenalin.”
— Rebekka Nøkling

Når vi ler produseres nemlig nyttige kjemikalier i hjernen som styrker immunforsvaret vårt ved at de aktiverer våre forsvarsceller som blant annet deltar i kroppens forsvar mot virus og infeksjoner. Men først og fremst reduserer humor stressresponsen i kroppen, fordi humor får hjernen til å tenke på en annen måte og fordi humoristiske tanker rett og slett distraherer oss fra å ha stressede tanker.

Latter bringer fokus vekk fra sinne, skyldfølelse, stress og negative følelser og latter reduserer dessuten nivået av stresshormonene kortisol og adrenalin. Samtidig øker nivået av helsefremmende hormoner slik som endorfiner når vi ler. Som om ikke det er nok gir en god latter fin trening av hjerte og muskler i mage, mellomgulv og skuldre. Og etter en god latter vil mange oppleve en fysisk og følelsesmessig utladning og en rensende følelse som sprer en godfølelse rundt i hele kroppen.

Forskning viser dessuten at latter øker vår terskel for smerte og innen psykologi og medisin har det til og med dukket opp et nytt felt kjent som humorterapi, som blir benyttet for å hjelpe folk til å bli raskere friske.

OG TIL SLUTT: Latter knytter oss sammen med andre. Den gjør oss mer sosial og dessuten er latter smittsomt! Så hvis du vil øke godfølelsen og redusere stress i hverdagen: Bring mer latter inn i livet! Slik kan du også mest sannsynlig hjelpe andre rundt deg til å le mer, og vips får de også oppleve de bra fordelene ved latter. Ved å heve stemningen til de rundt deg, skaper du positive ringvirkninger som både reduserer stressnivået og øker godfølelsen til de som er i samme rom.

Men husk tommelfingerregelen: det er viktig å le med og ikke le av de andre som er tilstede – for å få den positive effekten og samholdet. Så jeg anbefaler deg til å bli bevisst på at det er godt å være mer sammen med morsomme mennesker! Smil mer! Ikke ta livet så alvorlig! Og forbedre din evne til å håndtere stressende situasjoner ved å se det morsomme i det som skjer. Jo mer du smiler og ler, jo mer vil du merke at godfølelsen slipper til.

Livslyst-klem
Rebekka Nøkling/Redaktør i LivslystMagasinet

Etablerer nytt selskap for at flere skal kunne bli «kronisk friske».

Etablerer nytt selskap for at flere skal kunne bli «kronisk friske».

Mer velvære med yoga & meditasjon

Mer velvære med yoga & meditasjon