Yrke: Stresstemmer

Yrke: Stresstemmer

– Alle har vi «av-og-på-knapper» på genene. Ved å påvirke disse gjennom å forstå hvordan kropp og sinn henger sammen kan vi fjerne mye stress, mener Rebekka Nøkling (46), coach med stressmestring som spesiale.
 

(Denne artikkelen er tidligere publisert i helsemagasinet iFORM)
 

Rebekka Nøkling er en profilert foredragsholder, stressmestringscoach, mental trener, terapeutisk yoga- & meditasjonslærer og foreleser for medisinstudenter på en høyskole - og eier av Livslyst & Motivasjon AS - som også eier Livslyst & Motivasjon Senteret:  www.livslystsenteret.no

Rebekka Nøkling er en profilert foredragsholder, stressmestringscoach, mental trener, terapeutisk yoga- & meditasjonslærer og foreleser for medisinstudenter på en høyskole - og eier av Livslyst & Motivasjon AS - som også eier Livslyst & Motivasjon Senteret: www.livslystsenteret.no

– Hver dag tenker du titusenvis av tanker, og hver bekymringstanke tenker du 50 ganger før du klarer å slippe den. Det er stress for kropp og sinn, sier Rebekka Nøkling. Hun er motivator, coach, eier av Livslyst & Motivasjon, relasjonsbygger, forfatter og helsejournalist, og vil ha medisinsk og terapeutisk yoga & meditasjon på resept.
 

Hva gjør du akkurat nå?

– Jeg har nettopp sett en ballettforestilling med min yngste datter, som er en profesjonell ballerina på Den Norske Opera & Ballett, i en alder av 18 år. Det er å være vitne til krevende stressmestring i praksis! Nå sitter jeg og forbereder meg til å holde et nytt kurs i medisinsk- og terapeutisk yoga. Her er alle øvelsene tilpasset ulike sykdommer, som utbrenthet, ryggproblemer, kreft, hjertelidelser - og for å kunne stresse ned ved hjelp av yogaøvelser, pusteteknikker og meditasjon.
 

Hvor har du engasjementet fra?

– Jeg fikk brystkreft som 19-åring, og følte behov for å finne ut hvordan jeg kunne mobilisere kroppen for å holde meg frisk. Det ledet meg inn i genforskningen. Alle har «av-og-på-knapper» på genene som kan påvirkes av det ytre og indre miljøet, som tanker, indre stress og relasjoner. Dette påvirker i sin tur fordøyelsessystemet og det som foregår i cellene. Psykens virkning på kroppen og hjernens signaler til cellene og genene, er en av grunnene til at man legger så stor vekt på mental trening i toppidrettsmiljøet for å holde energikontoen i balanse.
 

De fem verstingene?

– Relasjonstress fra familie, venner og kolleger. Din egen selvkritiske stemme. Å holde innlegg for en forsamling, for lite søvn og større livsendringer er viktige stresskilder – samt fokus på utseendet. Alle disse representerer situasjoner hvor du tenker på hva andre synes om deg. Jeg jobber mye med bedrifter under omstilling. Endringer skaper ofte mye usikkerhet.
 

Du snakker om «stressbjørner»?

– Dette er mentale trusler, som å stå fast i trafikken, bli ferdig med ting på jobben, få ringt til noen som sliter, vente på svar av en undersøkelse. Alt fører til såkalt negativ tankeskravling. Kroppen mobiliserer instinktivt som om det er fare på ferde – som om en bjørn kommer for å ta deg. Min oppgave er å redusere uforholdsmessig høy mobilisering og få kropp og sinn til å stresse ned.
 

Du har flere livsmestringsverktøy?

– En av de mest populære har jeg kalt «slow motion». Det er en to–tre minutters beveg-deg-unaturlig-sakte-øvelse som gir signaler til hjernen om at stress som skyldes negativ tankeskravling bare er falsk alarm, slik at stressresponsen skrus av. Du kan vinke, skrive, snakke, gå, spise eller danse i slow motion. Jeg får stadig yngre klienter til behandling, og vi i Livslyst & Motivasjon AS jobber derfor mye med elever i skolen - hvor vi setter stressmestring på timeplanen, og de tar raskt denne øvelsen til seg. Et eksempel var da vi jobbet med 1000 elever på Oslo Handelsgymnasium i 6 uker - i et av våre pilotprosjekt med barn og unge.
 

Det er snakk om en helserevolusjon?

– Teknikker som slow motion, pusteøvelser, medisinsk og terapeutisk yoga & meditasjon har dokumentert effekt på flere av folkesykdommene, og kan hindre at stress lagres i kroppen. Det nye er å kombinere vestlig (gen)teknologi med østlig visdom og praksis, f.eks. ved å kombinere yoga og meditasjon med medisinsk behandling. I fagmiljøet kalles dette for den integrerte medisinske helserevolusjonen. Det hotteste nå innen både medisin og ledelsesteori er eksempelvis tibetansk-inspirert meditasjon basert på medfølelse, empati og takknemlighet. Det er bevist at det styrker immunforsvaret og påvirker oss positivt helt ned på cellenivå. Det samme gjelder avspenningsteknikker. Derfor burde det vært mulig å få medisinsk yoga, terapeutisk meditasjon og stressmestring på resept, som i Sverige.

TEKST: iFORM / Cecilie Aarseth, journalist

Det er derfor livet har DEG på mannskapslista!

Det er derfor livet har DEG på mannskapslista!

Husk å ta det rolig om kroppen din gir deg signaler du bør lytte til

Husk å ta det rolig om kroppen din gir deg signaler du bør lytte til